Biskupství brněnské

Brno dostane relikvii blahoslavené řeholní sestry Restituty

Ilustrace
28.10.2012

V neděli 28. října 2012 při slavnostní bohoslužbě v 10.30 hodin bude v Duchovním centru P. Martina Středy a blahoslavené Marie Restituty v Brně - Lesné předána relikvie brněnské rodačky, blahoslavené sestry Marie Restituty.

Brno: Hlavním celebrantem bohoslužby bude jezuita P. Vojtěch Suchý SJ, bývalý provinciál jezuitů. Přítomni budou také hosté z Vídně - řeholní sestry z kongregace františkánek, jejíž členkou Restituta Kafková byla, a farníci z družební farnosti Brigittenau s jejich farářem a dalšími krajany. Sestry františkánky do Brna přivezou relikvii blahoslavené Restituty - kousek jejího řádového oděvu.
Odpoledne v 15:30 hodin se zd euskutčení ještě slavnostní koncert, na kterém zaznějí Biblické písně A. Dvořáka (Martina Dvořáčková – varhany, Tomáš a Martin Dvořáčkovi – zpěv)

Ze života Marie Restituty Kafkové, rodačky z brněnských Husovic

Helena Kafková se narodila jako šestá ze sedmi dětí 1. května.1894 v Brně-Husovicích. Po dvou letech se však celá rodina natrvalo usídlila ve Vídni, kde Helena odmalička vyrůstala a později studovala. Láska k člověku ji přivedla k ošetřování nemocných a k řeholnímu životu, jak jej poznala u sester III. řádu sv. Františka. Od roku 1919 pracovala jako sestra na operačním sále v nemocnici v Modlingu, kde byla oblíbena nejen pro svou obětavou službu, ale také jako pomocnice v těžkostech a moudrá rádkyně. V prosinci roku 1941 se podařilo jednomu z lékařů získat kopírovací papír s posměšnou a varovnou básničkou proti nacistickému režimu, z níž sestra Restituta údajně pořizovala kopie. Po jeho udání zatklo řeholnici v roce 1942 gestapo přímo na operačním sále a byla obviněna z velezrady. Po třináctiměsíční vazbě, v níž pět měsíců strávila v cele smrti, byla přes mnohé žádosti o milost 30. března 1943 ve Vídni sťata.

V listopadu 1988 zahájila katolická církev proces jejího blahořečení, který byl završen 21. června 1998 ve Vídni. V jejím rodišti, brněnské čtvrti Husovice, byla na její rodný dům v Dukelské ulici č. 27 umístěna pamětní deska od akademického malíře Jiřího Šindlera a na návrh brněnského biskupa Vojtěcha Cikrleho, který odsouhlasila Rada města Brna v roce 1999, byl po zdejší rodačce pojmenován nedaleký park. Liturgická památka sestry Marie Restituty je slavena v brněnské a vídeňské diecézi 29.10.

Kandidátem na svatořečení je také další brněnský rodák, a to dominikánský kněz Tomáš Maria Týn, který nabídl Bohu svůj život za svobodu církve v tehdejším socialistickém Československu a zemřel ve čtyřiceti letech v lednu roku 1990.

Plakát

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality