Biskupství brněnské

Mozartovo Requiem opět na Vysočině.

Ilustrace
20.10.2012 - 25.11.2012

Ve dnech 20. října až 25. listopadu 2012 znovu zazní na Vysočině a v Rakousku ojedinělý projekt stovky mladých hudebníků. Úvodní koncert projektu je připraven již na sobotu 20. října v 18.00 hodin v Přibyslavicích.

 

Jak uvádí dirigent Karel Tomek: "Měsíc listopad je již tradičně věnován vzpomínkám na všechny zemřelé. Je to ale také čas přemýšlení o svém vlastním životě, jeho smyslu, hodnotě a konečném určení. Proti dnes velmi rozšířenému modernímu mýtu o krutosti smrti, nesmyslnosti utrpení a těžkém odchodu z tohoto dočasného života stojí zpráva radosti a naděje, založená nejen na konkrétních faktech racionálního uvažování, ale také na svědectví mnohých pozůstalých, kteří doprovázení svých blízkých prožívají jako slavnost, kdy se jejich milovaní s důvěrou odevzdávají do všeobjímající Boží lásky a milosrdenství.

Toto téma se rozhodla v minulém roce uchopit a převést do hudební podoby Mozartova Requiem bezmála stovka mladých hudebníků z Třebíče, Telče, Náměště nad Oslavou a mnohých dalších míst. Výsledkem jejich důkladné a dlouhodobé přípravy byla řada koncertů v beznadějně naplněných kostelech Vysočiny. Z důvodu úspěchu loňských koncertů a především z důvodu proseb mnohých posluchačů se hudebníci rozhodli celý projekt ještě v letošním roce naposledy zopakovat."

Mozartovo REQUIEM (KV 626) a další skladby zazní na těchto koncertech:

• Sobota 20. října 2012, 18 hod., kostel Narození P. Marie, Přibyslavice

• Sobota 3. listopadu 2012, 18 hod., chrám Nanebevzetí P. Marie, Polná

• Neděle 4. listopadu 2012, 15:30 hod., kostel sv. Mikuláše, Velké Meziříčí

• Neděle 4. listopadu 2012, 19 hod., kostel sv. Jana Křtitele, Náměšť n. Oslavou

• Neděle 11. listopadu 2012, 15 hod., kostel sv. Prokopa, Žďár nad Sázavou

• Neděle 11. listopadu 2012, 19 hod., kostel sv. Jana Křtitele, Velká Bíteš

• Neděle 18. listopadu 2012, 15 hod., kostel Jména Ježíš, Telč

• Neděle 18. listopadu 2012, 19 hod., bazilika sv. Prokopa, Třebíč

• Neděle 25. listopadu 2012, 19:30 hod., St. Rochus und St. Sebastian, Wien

 

Svoje síly spojily pěvecké sbory Santini z Telče, chrámový soubor JA.S z Náměště nad Oslavou, pěvecký sbor Notissima z Katolického gymnázia v Třebíči a třebíčský pěvecký sbor Coruscante, které dohromady utvořily kompaktní šedesátičlenný smíšený pěvecký sbor. Orchestr Cordial spolu s Cordial string quartet tvoří třicet hudebníků nejen z kraje Vysočina, ale také ze vzdálenějších míst. Blok nadšených muzikantů pak uzavírají skvělí sólisté, sbormistr a dirigent.

Záštitu nad celým projektem převzalo občanská sdružení Cordial musica z Náměště nad Oslavou. Organizační, technickou a hudební pomoc poskytuje o. s. Musica animata z Třebíče. Veškeré informace o tomto projektu najdete na stránkách www.santini-telc.cz.

Vstup na všechny koncerty je dobrovolný. Hudebníci, kteří mnohé náklady hradí ze svých vlastních zdrojů, však doufají ve vyrovnaný rozpočet.

 

Plakát

 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality