Biskupství brněnské

Nikodémova noc - pastorační projekt nejen pro Rok víry

Ilustrace
11.10.2012

Pastorační projekt „Nikodémova noc“, který iniciují otcové pallotini, je jednou z možností, jak se aktivně zapojit do prožívání Roku víry, který Svatý otec Benedikt XVI. zahájí 11. října 2012.

Zveřejňujeme dopis otců pallotinů ze Slavkovic, kterým představují nově vznikající iniciativu Nikodémova noc:

Drazí spolubratři kněží,

pod záštitou otce biskupa Vojtěcha Cikrleho se s vámi chceme podělit o nový pastorační projekt, který vznikl u kostela Božího milosrdenství ve Slavkovicích u Nového Města na Moravě, a který možná osloví také vás. Od 27. září 2012 se bude každý čtvrtý čtvrtek v měsíci konat v kostele Božího milosrdenství ve Slavkovicích „Nikodémova noc“. Ve 20.00 hodin ji zahájí mše svatá a po ní bude následovat do půlnoci adorace. Během adorace bude možnost přistoupit ke svátosti smíření nebo příležitost k rozhovoru s knězem. Název „Nikodémova noc“ navazuje na farizeje Nikodéma, který přišel za Ježíšem v noci.

Nápad uspořádat tuto akci souvisí také s projektem „Noci kostelů“ a „Noci zpovědnic“. Je to další způsob jak hledat a nacházet cestu k Ježíši v dnešním, uspěchaném světě, jak umožnit lidem setkání s Pánem mimo pracovní dobu a ostatní povinnosti, a zároveň varianta, jak se zapojit do Roku víry, který Svatý otec Benedikt XVI. zahájí 11. října 2012.

Chceme vás, bratři, nejen poprosit o propagaci této akci ve vašich farnostech, ale také nabídnout ke zvážení, zda by nebylo možné uspořádat „Nikodémovu noc“ také ve vašem kostele nebo v okolí (třeba se několik kněží může domluvit společně).

Budeme se těšit, pokud by se „Nikodémova noc“ konala i v dalších farnostech a její myšlenka se šířila, podobně jako třeba „Noc kostelů“. Pokud byste chtěli uspořádat podobnou akci ve svých farnostech, bylo by dobře užívat společný název a vědět o sobě navzájem.

Proto také z organizačních důvodů uvádíme, co si představujeme pod názvem „Nikodémova noc“:

a. je to večerní (noční) tichá adorace,

b. během adorace je možné přijmout svátosti smíření nebo popovídat si s knězem

c. pokud je to možné, zahájit adoraci mši svatou.

Frekvence, den konání a doba trvání adorace během „Nikodémovy noci“ záleží na místních podmínkách a pastoračních možnostech. Abychom o sobě vzájemně věděli a celý pastorační projekt měl určitou jednotu, připravujeme logo a webové stránky. Na adrese: www.nikodemovanoc.cz, bude zveřejňován seznam všech kostelů, ve kterých se koná „Nikodémova noc“ s informací o frekvenci a programu na jednotlivých místech. Věříme, že to také pomůže „dnešním Nikodémům“ najit cestu k Pánu.

V Kristu spojeni otcové pallotini

Kontakt pro konzultace: P. Mgr. Wojciech Zubkowicz, SAC, tel.: 603 809 888,

e-mail: wz @pallotini.cz

Související články:

http://tisk.cirkev.cz

 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality