Biskupství brněnské

Výstava KOTVA A PRAMEN připomene sv. Cyrila a Metoděje

Ilustrace
21.9.2012

Rok 2013 je rokem tisícího stopadesátého výročí příchodu svatých Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Diecézní muzeum v Brně připravuje k tomuto výročí výstavu, která připomene úctu k věrozvěstům prostřednictvím míst a staveb spojovaných už od pradávna s působením obou světců.

Výstava představí kostely zasvěcené sv. Klimentovi (Klementovi), jehož ostatky kdysi věrozvěsti nalezli a z Krymu slavně přenesli do Říma. Kotva a pramen jsou atributy sv. Klimenta a zastupují Klimentovo zázračné získání vody a jeho mučednickou smrt.

 

Předpokládá se, že cesta obou světců s ostatky sv. Klimenta vedla přes území dnešní Moravy. Důraz bude na výstavě také proto položen na památky moravské, nacházející se zejména na území brněnské diecéze, na originální historické exponáty, obrazovou dokumentaci, tradice i legendy. Rozložení kostelů a míst, spojených s cyrilometodějskou tradicí bude dokumentováno názornými mapkami, které poslouží návštěvníkům výstavy ale také všem dalším zájemcům pro plánování konkrétních výletů.

 

Výstava je plánována na období červen – srpen 2013 a uskuteční se v historicky mimořádně cenném prostoru krypty katedrály svatých Petra a Pavla na Petrově.

 

Zpracoval
PhDr. Karel Rechlík
ředitel Diecézního muzea v Brně

 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality