Biskupství brněnské

Šest let a šest dní Diecézního muzea v Brně

Ilustrace
17.8.2012

V úterý 14. srpna 2012 uplynulo šest let od zahájení činnosti brněnského Diecézního muzea v prostorách domu Petrov 1.

 

Stálá expozice Vita Christi si za šest let svojí existence získala dobré jméno u mnoha návštěvníků nejen z Brna, ale i uznání řady muzejních kolegů českých i zahraničních. Návštěvníci expozice, sestavené výstavně netradičním způsobem z více než čtyř desítek umělecky vynikajících gotických a barokních památek, mají prostřednictvím historických artefaktů, ale i zcela současných symbolických objektů a instalací možnost projít všemi hlavními etapami dramatického života, smrti a zmrtvýchvstání „muže z Nazareta“. Ježíšův příběh je zde vyjádřen nejen výtvarnými díly, ale také doprovázen evangelními texty, které umožňují seznámení s inspiračními zdroji každého díla. Podle zaznamenaných ohlasů na mnohé návštěvníky zvlášť zapůsobila také osobní vstřícnost a komentář, který muzeum prostřednictvím svých vyškolených průvodců nabízí nejen ohlášeným skupinám, ale podle přání a možností i jednotlivým návštěvníkům. Toto osobní a osobité „doprovázení“ neobyčejně bohatým světem duchovních symbolů a uměleckých hodnot bylo pro některé hosty (nezávisle na jejich věku) nezapomenutelným a oslovujícím setkáním s křesťanstvím a jeho kulturou. Radostí všech pracovníků muzea jsou pozitivní komentáře od řady našich předních odborníků i ohlasy ze zahraničních partnerských institucí. Za úspěch jistě lze označit skutečnost, že expozici navštěvují pravidelně někteří pedagogové se svými studenty.

 

Obohacením repertoáru brněnských výstav jsou akce, které Diecézní muzeum pořádá každoročně v době turistické sezóny v kryptě katedrály. Mimořádně cenný středověký prostor se zachovanými architektonickými částmi nejstarších kostelů – předchůdců dnešní katedrály sv. Petra a Pavla – byl využit například pro výstavu speciálních „struktivních“ modelů starých i moderních sakrálních staveb, hostil vůbec první výstavní prezentaci Tuřanské Matky Boží, představil duchovní a kulturní přínos karmelitánů v Kostelním Vydří, seznámil s novými archeologickými nálezy z brněnské diecéze a připomněl slavná místa – Křtiny a Rajhrad – kde zanechal svůj odkaz geniální architekt Jan Blažej Santini Aichel. Mezi nejúspěšnější počiny bezesporu patří loňská výstava Turínské plátno – podoby Kristovy tváře.

 

Hojně navštěvovaná nynější výstava ZÁZRAČNÁ MADONA v brněnské diecézi, Panna Maria, prostřednice všech milostí, byla prodloužena do neděle 26. srpna 2012. Výstava podrobně představuje několik proslavených poutních madon z jižní Moravy a poskytuje rozsáhlou dokumentaci, věnovanou teologickým východiskům a ikonografickému bohatství mariánské úcty.

 

V činnosti Diecézního muzea mají své trvalé místo přednáškové cykly věnované různým aspektům křesťanské kultury a jejího dialogu s jinými světovými náboženstvími. Tato dnes opravdu aktuální tematika je přitažlivá nejen pro odborníky, ale také pro mladší generaci. Připočteme-li vzdělávací a volnočasové programy pro děti a mládež, komentované prohlídky katedrály a dalších brněnských kostelů, „na míru“ připravené poznávací zájezdy za historickými i současnými kostely a poskytování služeb informačního centra všem návštěvníkům Petrova, pak je to oprávněný důvod k malé oslavě. Doprovodila ji drobná šestidenní výstavka o činnosti muzea za posledních šest let. Tuto akci připravili pracovníci Diecézního muzea jako malé „interní“ ohlédnutí: vybrané fotografie zachycují oficiální události s významnými osobnostmi biskupství i veřejného života, ale i okamžiky setkání s návštěvníky nebo i se čtyřnohými aktéry u veřejnosti asi nejpopulárnější akce – Brněnské muzejní noci v Diecézním muzeu.

 

Připravil: PhDr. Karel Rechlík, ředitel Diecézního muzea
 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality