Biskupství brněnské

Noc kostelů 2012 v brněnské diecézi: 121 tisíc návštěvnických vstupů

Ilustrace
10.6.2012

Během Noci kostelů se v České republice otevřely brány více než 1200 kostelů a modliteben. Pořadatelé v brněnské diecézi zaznamenali během Noci kostelů 2012 na 121 000 návštěvnických vstupů ve 149 otevřených kostelech a modlitebnách.

 Již v pozdních odpoledních hodinách, dříve než Noc kostelů zahájilo společné vyzvánění zvonů v 17.50 hodin napříč celou diecézí, zaznamenali pořadatelé velký zájem o programy, které byly v kostelech připraveny pro děti a nabízely nepřeberné množství aktivit a soutěží. Mnoho dětí se však také podílelo na programech jako účinkující ve sborech či divadelních představeních, a některé si třeba v roli pořadatelů užívaly razítkování do brožur s programem.

 

 

  Slavnostní ekumenické zahájení Noci kostelů v Brně se v letošním roce konalo v modlitebně Bratrské jednoty baptistů, kde se sešli zástupci všech zapojených křesťanských církví. Pak už čekalo na návštěvníky nepřeberné množství programů.

  Možnost vystoupat na věže kostelů, zpřístupněné mimořádně v rámci Noci kostelů, již tradičně využilo mnoho návštěvníků, kterým pořadatelé zpestřili čekání na vstup videoprojekcí, varhanní hudbou nebo ochutnávkou mešního vína.

Nejen věže, ale i některé objekty byly pro Noc kostelů mimořádně zpřístupněny, a tak stovky návštěvníků přilákala kaple Nanebevzetí Panny Marie na Veveří s vystavenou první kopií vzácného obrazu Madony z Veveří nebo kostel sv. Josefa na Josefské ulici, kde pořadatelé opět překvapili zajímavým řešením prostoru i nevšední atmosférou. Poprvé návštěvníci vstoupili také do vnitřních prostor dvora u kostela sv. Maří Magdalény v Brně.

 

 

Díky on-line přenosu mohli návštěvníci sledovat program Noci kostelů z kostela sv. Tomáše v Brně a sv. Jana Nepomuckého v Brně-Starém Lískovci.

 

Hudební nabídka Noci kostelů uspokojila mnohé návštěvníky, neboť sahala od gregoriánského chorálu přes klasickou duchovní hudbu až po písně z muzikálu Jesus Christ Superstar, které zazněly v brněnském kostele J. A. Komenského.

 

Velké množství návštěvníků, i zahraniční reportéry, přilákala možnost setkat se během programu s brněnským biskupem Mons. Vojtěchem Cikrlem při jeho autogramiádě knihy Kostel – živé místo k setkávání.

 

Mnoho návštěvníků v Brně využilo možnost dostat do brožury při návštěvě jednotlivých kostelů razítka, která si však i nadále mohou vyžádat po nedělních bohoslužbách.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality