Biskupství brněnské

Varhany v noci – královský nástroj zblízka

Ilustrace
1.6.2012

Je libo varhany jako samostatný nástroj, varhany jako doprovod zpěvu či sólového nástroje, varhany barokní, varhany romantické, varhany moderní – to vše dokáží jedny z nejstarších funkčních varhan na Moravě v kostele sv. Václava, který je součástí premonstrátského kláštera ve Znojmě-Louce.

Také v nedalekém Vranově nad Dyjí si budou moci návštěvníci kostela Nanebevzetí Panny Marie nejen zblízka prohlédnout vzácný varhanní nástroj, který byl v nedávné době restaurován, ale také si sami vyzkoušet zahrát.

Speciální prohlídku barokních varhan pro rodiče s dětmi připravili pořadatelé v kostele sv. Ignáce v Jihlavě. Také na dalších místech na Vysočině se návštěvníci budou moci „dotknout varhan“, A to např. v kostele sv. Martina a bazilice sv. Prokopa a Panny Marie v Třebíči.

Jak varhany vlastně fungují a co všechno s hrou na varhany souvisí? Odpovědi na tyto a mnohé další otázky se dozvědí návštěvníci při programu nazvaném „Mezi pedály, měchy a píšťalami" v kostele sv. Cyrila a Metoděje v Brně-Židenicích nebo při podobném programu s názvem „Do nitra tónů“ ve funkcionalistickém kostele na Botanické ulici v Brně.

Mimořádnou příležitost vidět zblízka třímanuálové pneumatické varhany a zároveň si prohlédnout loď kostela z jednoho z nejvyšších kostelních kůrů budou mít po celý večer také návštěvníci kostela sv. Michala v Brně.

Královskému nástroji bude patřit také závěr programu v katedrále sv. Petra a Pavla v Brně, kdy se při oblíbených varhanních skladbách v podání varhaníka Mgr. Petra Kolaře rozezní 5964 píšťal jedněch z největších a nejoriginálnějších varhan na Moravě.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality