Biskupství brněnské

Unikátní kaple Nanebevzetí Panny Marie na Veveří mimořádně otevřena

Ilustrace
1.6.2012

Mimořádnou příležitost navštívit vzácnou kapli Nanebevzetí Panny Marie (Matky Boží) v blízkosti hradu Veveří a Brněnské přehrady budou mít návštěvníci během pátečního večera. Součástí programu budou komentované prohlídky kaple i okolí, renesanční a barokní hudba, ale od 17:30 také liturgie byzantského obřadu.

Po celý večer bude vystavena tzv. „1. kopie Madony z Veveří“. Jde o věrnou kopii vzácného gotického obrazu Madony z Veveří, jehož originál pochází z poloviny 14. stol. a je zapůjčen v Národní Galerii.

Tato v jádru románská kaple s gotickými prvky měla pohnutou historii. Kaple z počátku 13. stol, která byla původně kostelem veverské farnosti, obce Veveří i hradní kaplí hradu, byla poničena v době husitských válek, následně po vpádu Švédů. Obnovena byla až začátkem 17. stol. v barokním slohu.

Až do 19. století sloužil okolní hřbitov nejen k pohřbívání věřících z okolí, ale dočasně zde spočinul i švédský král, když byl hrad krátce v držení jeho rodiny.

Na konci 2. světové války, byla po střelbě z minometů úplně zničena střešní krytina a z kaple bez střechy a bez omítky se stala stáj pro koně. Následovala rozsáhlá oprava, kterou prováděla firma stavitele Aloise Sovy. Poslední velkou rekonstrukci provedl její současný vlastník, Římskokatolická farnost ve Veverské Bítýšce v roce 1987.

Více na www.nasefarnosti.cz
nebo ThLic. Marek Hlávka: 776 841 670
 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality