Biskupství brněnské

KIRIKUTE ÖÖ – Noc kostelů poprvé v Estonsku

Ilustrace
8.6.2012

Dvanáct kostelů v estonském Tartu a katedrála v Tallinu se druhý červnový pátek premiérově otevře nejširší veřejnosti. Na tiskové konferenci, která proběhla k Noci kostelů 29. května 2012 v Brně, to novinářům řekla koordinátorka Noci kostelů z Tartu paní Tiina Viirelaid.

Brno: KIRIKUTE ÖÖ – Noc kostelů se bude poprvé konat v Estonsku. Otevře se 13 kostelů ve dvou největších estonských městech – v hlavním městě Tallinu na severu země a v druhém největším estonském městě Tartu, které se nachází na východě země v blízkosti hranice s Ruskem. Pro návštěvníky je připraveno na 60 programů, které budou zahrnovat komentované prohlídky, výstavy, možnost vystoupit na věže kostelů nebo nahlédnout do běžně nepřístupných prostor.

O Estoncích se říká, že si svobodu nevybojovali, ale vyzpívali. Několikatisícové pěvecké sbory jsou zde už více než sto let tradicí, kterou nepřerušily roky těžkých represí. Proto ani na programu Noci kostelů nebudou chybět hudební vystoupení, kdy zazní skladby od starobylých estonských duchovních písní až po moderní improvizace.

Přípravy Noci kostelů v Estonsku probíhají v úzké spolupráci s koordinačním týmem z Brna, jehož členové prezentovali myšlenku Noci kostelů při své návštěvě v Tallinu a v Tartu a v pátek 1. června přivítají zástupce z Estonska, kteří přijedou prožít Noc kostelů a získat zkušenosti.

Uvedení myšlenky Noci kostelů do Estonska podpořil biskup Mons. Philippe-Jean Charles Jourdan (*1960), který je původem Bask a od 16. století je teprve druhým římskokatolickým biskupem působícím v Estonsku. Jeho předchůdce, biskup Eduard Profittlich, S. J. zemřel v roce 1942 jako mučedník v sovětském vězení.

Příloha

moto noci kostelů v estonsku

 

Základní údaje o Estonsku

Estonsko (estonsky Eesti), plným oficiálním názvem Estonská republika (Eesti Vabariik) je území a stát v severní Evropě, nejsevernější z pobaltských zemí. Jde o přímořský stát, jehož hranici tvoří z větší části Baltské moře; 80 km široký Finský záliv na severu je odděluje od Finska. Hlavním městem je Tallinn, ležící na severním pobřeží.

Většinu obyvatelstva Estonska tvoří Estonci, hovořící estonštinou, uralským jazykem blízkým finštině, Estonci tvoří pouze 70% z 1,4 mil. obyvatel. Od sovětské okupace však v zemi žije početná ruská menšina. Převládajícím náboženstvím Estonců je křesťanství.

Z historie

Po Velké říjnové revoluci si Estonsko uhájilo svoji nezávislost na 22 let jako parlamentní republika. Na základě tzv. tajného dodatku paktu Ribbentrop-Molotov uzavřeného mezi Sovětským svazem a nacistickým Německem byla země v červnu 1940 obsazena sovětskými vojsky a byla vyhlášena Estonská sovětská socialistická republika, která byla oficiálně počátkem srpna 1940 připojena k SSSR. Poté nastala doba těžkých represí, kdy bylo mnoho intelektuálních a politických vůdců popraveno, uvězněno nebo deportováno na Sibiř. Následovalo 46 let sovětské okupace.

Estonsko obnovilo svou nezávislost 20. srpna 1991, přičemž právně navázalo na předválečnou Estonskou republiku. Poslední ruské jednotky opustily zemi 31. srpna 1994. Estonsko se stalo součástí NATO a EU v roce 2004.

Zdroj: Wikipedie.cz

Pozdrav od estonské koordinátorky Tiiny Viirelaid

Kirikute Öö Eestis

Tänu Brno piiskopkonna kutsele avanes sellel aastal ka Tartu ja Tallinna Katoliku kirikul osa võtta Kirikute Öö projektist.

Tartu Katoliku kirikul on pikaajalised sidemed õdedega Brnost. Õde Vojtěcha soovitusel kes on teinud väga palju Tartu heaks, jõudis hea mõte Kirikute Ööst ka meieni.

Tartus osaleb kirikute Kirikute Öös 12 kirikut: Tartu Katoliku kirik, Frantsiskaani õdede klooster, 4 luterlaste kirikut, 2 baptistikirikut, metodistid, nelipühilased, adventistid ja 1 ortodoksi kirik.

Tallinnas osaleb Kirikute Öö seekord alustuseks ainult Katoliku katedraal.

Tiina Viirelaid, Tartu - Eesti
 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality