Biskupství brněnské

12. pouť do Císařské jeskyně

Ilustrace
19.5.2012

V sobotu 19. května 2012 se koná již dvanáctá pouť do Císařské jeskyně zvané Moravské Lurdy. Dětská bohoslužba v podzemním království krápníků začíná ve 14.00 hodin, hlavní poutní bohoslužba začíná v 17.30 hodin.

Podrobnosti v příloze.

Ostrov u Macochy: Císařská jeskyně u Ostrova u Macochy je dnes známá především díky speleoterapii, kde se léčí děti s astmatem a onemocněním dýchacích cest. Ročně se tu vystřídá na 650 malých pacientů. V minulosti však bývala také poutním místem, kam každoročně kolem 25. října putovali věřící z Ostrova u Macochy. Díky soše P. Marie Lurdské umístěné od roku 1933 v jeskyni ve skalním výklenku, bylo místo nazýváno "Moravskými Lurdami". Na počátku 50. let minulého století (1952) byla jeskyně pro turisty uzavřena a socha zmizela. Veškeré dosavadní pokusy sochu objevit byly bezvýsledné.
Sloupský farář P. František Kozár proto v roce 2001 věnoval novou, rozměrově podobnou sochu P. Marie Lurdské, a zasadil se o to, aby byla umístěna do skalního výklenku v jeskyni na místě sochy původní.

V sobotu 6. 10. 2001 byla v Císařské jeskyni za hojné účasti věřících po mnoha letech opět slavena bohoslužba, kterou celebroval hodonínský farář P.
Josef Zouhar, rodák z nedalekého Senetářova. Stalo se tak u příležitosti požehnání hřbitova a Božích muk v Ostrově. V dalších letech byla pouť přesunuta z měsíce října na květen, který je také zasvěcen Panně Marii. Tak byla obnovena tradice Moravských Lurd.

Výzkum a zpřístupnění Císařské jeskyně pro turisty jsou spjaty se jménem Josefa Šamalíka, dlouholetého starosty Ostrova a prvorepublikového poslance za Lidovou stranu. Není bez zajímavosti, že současná úprava jeskyně vychází z jeho původní koncepce.

(Zpracovala Zdeňka Svobodová)

Další informace: Josef Matuška, Bivojanka, tel.: 777 183 602


 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality