Biskupství brněnské

O P. Bulovi v Národním památníku na Vítkově

Ilustrace
1.3.2012 - 30.4.2012

Věřím, že můj krátký život nebyl nadarmo je název výstavy připravené brněnským biskupstvím při příležitosti 90. výročí narození kněze Jana Buly. Od 1. března ji bude možné zhlédnout v Praze v Národním památníku na Vítkově.
Brno/Praha: Tematická výstava s názvem "Věřím, že můj krátký život nebyl nadarmo" byla připravena Biskupstvím brněnským při příležitosti 90. výročí narození Jana Buly, v loňském roce pak byla doplněna panely věnovanými dalšímu knězi-mučeníkovi P. Václavu Drbolovi.

Kněží Jan Bula a Václav Drbola byli v roce 1951 odsouzeni k smrti v inscenovaných soudních procesech (ve spojitosti s případem Babice) a posléze popraveni. Stali se obětí komunistického režimu, kterému šlo o kriminalizaci kněží, ale zároveň o diskreditaci celé katolické církve. Oba duchovní byli odsouzeni jako zločinci, přestože se trestných činů nedopustili. Jejich těla byla spálena, měli upadnout v zapomnění. Dnes se však o životní osudy těchto dvou kněží-kandidátů blahořečení zajímá široká veřejnost, které je také tato výstava určena.
V rámci zahájení výstavy bude uskutečněna přednáška Mgr. Jana Růžičky, moderátora kanonizačních řízení Biskupství brněnského, a to dne 1. března 2012 v 17.00 hodin v Národním památníku na Vítkově (U Památníku 1900). Výstva potrvá do 30. dubna 2012.

Více na www.nm.cz.

 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality