Biskupství brněnské

40. výročí úmrtí biskupa Karla Skoupého

Ilustrace
22.2.2012

Biskup SkoupýDnes, 22. února 2012, si brněnská diecéze připomíná 40. výročí úmrtí dvanáctého sídelního biskupa ThDr. Karla Skoupého.

Brno: ThDr. Karel Skoupý se narodil 30.12.1886 v Lipůvce (okr. Blansko), kněžské svěcení přijal 16.7.1911 v brněnské katedrále sv. Petra a Pavla od biskupa Huyna a jeho prvním působištěm se staly Dyjákovice. Odtud byl povolán zpět do Brna, aby se stal prefektem chlapeckého semináře. Od roku 1923 byl pak celých dvacet pět let jeho rektorem - až do svého jmenování biskupem. Biskupské svěcení přijal 30. června 1946. Roky 1953-1968 prožil v internaci. V období Pražského jara se brněnští kněží a věřící dožadovali jeho návratu do Brna, což se po delším jednání podařilo. Dne 22. června 1968 za velké účasti věřících proběhlo jeho „druhé“ uvedení na biskupský stolec. Po srpnu 1968 však krátké období relativní svobody skončilo a následovala normalizace a nový útlak církve.

Biskup Karel Skoupý patří k biskupům, kteří se hluboce zapsali do historie brněnské diecéze. V roce 1947 se mu podařilo dokončit novostavbu Biskupského gymnázia a konviktu v Barvičově ulici v Brně, které svou činnost po roce 1990 obnovilo. Podporoval tiskový apoštolát, hodně se věnoval mládeži.

Karel Skoupý zemřel v biskupské rezidenci na Petrově 22. února 1972 a je pochován na Ústředním hřbitově. Po jeho smrti zůstal brněnský biskupský stolec osmnáct let neobsazen. Diecézi v té době vedl kapitulní vikář Ludvík Horký. Současného brněnského biskupa Vojtěcha Cikrleho jmenoval papež Jan Pavel II. 14. února 1990.

Biskup Cikrle vyzývá v těchto dnech věřící své diecéze, aby v modlitbě vzpomněli na jeho předchůdce, který vedl diecézi v těžkých dobách komunistické nadvlády.
 

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality