Biskupství brněnské

Sousoší svatých Cyrila a Metoděje v Brně podle Matouška

Ilustrace
9.2.2012

Ve čtvrtek 26. ledna se na brněnském biskupství sešla porota, která hodnotila dvacet devět doručených návrhů na ztvárnění památníku svatých Cyrila a Metoděje.

Brno: Dne 23.září 2011 vyhlásilo brněnské biskupství „Výtvarnou soutěž o návrh na ztvárnění památníku sv. Cyrila a Metoděje v Brně a jeho realizaci“. Soutěž vyvolala mezi výtvarnými umělci velký zájem, do stanoveného termínu 19. prosince 2011 se zaregistrovalo celkem třicet devět zájemců o účast v soutěži. Nakonec bylo osmičlennou porotou (primátor Roman Onderka se musel na poslední chvíli z účasti omluvit) hodnoceno dvacet devět doručených návrhů.

fotoČlenové poroty provedli samostatné hodnocení jednotlivých návrhů podle stanovených kritérií, mezi která patřila především originalita díla, kreativita, celková výtvarná úroveň, vhodnost začlenění díla do určeného prostoru či volba materiálů a jejich vzájemný soulad. Vítězem výtvarné soutěže na ztvárnění památníku svatých Cyrila a Metoděje se stali autoři sochař Vladimír Matoušek s Ing. arch. Radimem Horákem. Porotci ohodnotili vítězný návrh jako řešení pokorné, soudobé, výrazné i sdělné, přinášející do souvislosti místa svébytný tvar, který obstojí vedle stávajících soch sv. Petra a Pavla

Zadavatel potvrdil svým rozhodnutím výsledné pořadí, jak jej ustanovila hodnotící porota.

Přáním brněnského biskupa Vojtěcha Cikrleho je, aby byl památník realizován v roce 2013, kdy si budeme připomínat 1150. výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Moravu. Památník má být umístěn v areálu Petrova v blízkosti katedrály sv. Petra a Pavla.

Brněnské biskupství nabídne zájemcům od 4. do 11. května 2012 možnost shlédnout všechny hodnocené návrhy.

Foto: Jan Dobrovolný

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality