Biskupství brněnské

Černá Madona Brněnská na divadelním jevišti

Ilustrace
27.1.2012
foto foto Na jevišti Mahenovy činohry Národního divadla Brno ožije příběh brněnské Černé Madony, ochránkyně města. Premiéra představení „Černá Madona Brněnská“ - legenda z doby švédského tažení na Moravu, je naplánována na pátek 27. ledna 2012 v 19.00 hodin.

Brno: Den slavnosti Nanebevzetí Panny Marie, 15. srpen 1645, připomíná jeden z nejslavnějších okamžiků v dějinách města Brna, které bylo v té době obléháno mnohonásobnou přesilou švédských vojsk. Z iniciativy brněnského biskupa Vojtěcha Cikrleho se právě tento den již od roku 1992 slaví jako Den Brna a vždy v sobotu kolem 15. srpna přináší obyvatelům jihomoravské metropole řadu kulturních, duchovních i historických akcí. Úspěšná obrana města Brna proti velké vojenské přesile, která ve svém důsledku uchránila před švédskými vojsky i samotnou Vídeň a císařský dvůr, dodnes patří k nejzásadnějším událostem třicetileté války.

Černá Madona Brněnská je podle slov dramaturga představení Marka Hladkého „velkoformátovým divadelním představením o víře v Boha i o vojenské cti a zradě. Součástí příběhu je také legenda o Černé Madoně – patronce města Brna. Ikona byzantského typu znázorňující Pannu Marii s Ježíšem v náručí patří k nejstarším deskovým obrazům v českých zemích. V největší válečné vřavě roku 1645 se právě tento obraz Panny Marie zjevil modlícím se obráncům Brna. Toto zjevení se stalo podle legendy jednou z hlavních příčin vítězné obrany města. Obraz Ochránkyně města Brna je dodnes v držení augustiniánského řádu.“

Představení Černá Madona brněnská bude ve městě Brně a v Jihomoravském kraji ojedinělou prezentací historie a lidí, kteří zde před 367 lety žili, bojovali a pracovali. A právě poselství tehdejších obránců města, obyčejných lidí, kteří se dokázali ve správnou chvíli vzepřít okolnostem a ubránit obrovské přesile, je nesmírně cenným a zásadním poselstvím pro současnost.

Režisérem projektu je umělecký šéf Mahenovy činohry Zdenek Plachý. Spoluautorem a dramaturgem představení je Marek Hladký. Scénu vytvořil mezinárodně renomovaný scénograf Daniel Dvořák, autorkou kostýmů je Marie Blažková. Odbornými poradci jsou Milena Flodrová, jedna z nejvýznamnějších odbornic na brněnskou historii, a dále kněží P. Miroslav Herold SJ a P. Jan Hanák. V představení hraje téměř celý umělecký soubor činohry Národního divadla Brno

Více na ndbrno.cz

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality