Biskupství brněnské

Obraz Panny Marie Svatotomské až v Angole

Ilustrace
20.1.2012
fotoObraz Panny Marie Svatotomské můžeme najít nejen v desítkách našich kostelů, ale také v katedrále Panny Marie vítězné v Ondjive (Angola).

Brno: Honorární konzul Angolské republiky v Brně Emil Jirků věnoval v roce 2008 obraz Panny Marie Svatotomské, ochránkyně města Brna, jako dar katedrále Panny Marie vítězné v Ondjive (provincie Kunene v Angole). Obraz požehnal při pontifikální bohoslužbě brněnský biskup Vojtěch Cikrle.

"Při návštěvě delegace z Kunene v Brně byli angolští hosté mile překvapeni obrazem Panny Marie Svatotomské, jehož kopii viděli v katedrále Petra a Pavla na Petrově," vzpomíná honorární konzul Angoly Emil Jirků. "Nevěděli, že může být Panna Maria i "černá". Z tohoto důvodu jsem se rozhodl nechat zhotovit repliku tohoto obrazu a darovat jejich katedrále.“ Obraz Panny Marie svatotomské, který se před lety vydal na dalekou cestu, je nalisován na tvrdém dřevě, váží 14,9 kg a má rozměry 70 x 100 cm. Ikonu vyrobila terapeutická dílna EIKÓN, Sdružení Podané ruce, o.s.

Během války bylo hlavní město provincie Kunene – Ondjiva – celé zničené, vybombardované a po skončení války byl střed města vybudován nový, včetně katedrály.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality