Biskupství brněnské

Druhý den katolické charismatické konference zaplnil areál brněnského výstaviště

Ilustrace
8.7.2010
Na brněnském výstavišti pokračovala ve čtvrtek 8. července druhým dnem XXI. katolická charismatická konference. Současně také začala konference pro děti, které mají svůj vlastní program. Její organizátoři přívítali téměř pět stovek dětí ve věku od čtyř let.Jacques Phillipe

Brno: Jak ve své tiskové zprávě informuje tým Katolické charismatické konference, po úvodních organizačních informacích a modlitbě chval vedenou konferenční kapelou Chapela, přišel čas první přednášky. Známý exercicátor, francouzský kněz Jacques Phillipe z komunity Blahoslavenství, hovořil na téma Dvojjediná láska. Co to znamená? Milovat Boha celým srdcem, celou duší, celou myslí, celou silou a zároveň bližního, stejně jako sám sebe. Otec Jacques zdůrazňoval především rozměr lásky k sobě samému. Vztah k Bohu, k bližnímu a k sobě samému přirovnával k sezení na trojnožce. Pokud jednu nohu podrazíme, už se na ní neudržíme.

V odpolední přednášce karmelitán P. Vojtěch Kodet vysvětloval, co znamená název Bůh jako bližní. Otec Vojtěch se zaměřoval na porozumění tomu, kdo je můj bližní. Lásku Boha k člověku přiblížil na knize Píseň písní, kde je na lásce milenců ukázáno, jak Bůh vášnivě miluje každého člověka a po nás jen chce, abychom se jim nechali milovat. "Bůh jako bližní je nejblíže našemu srdci," zakončil svou přednášku P. Kodet. Oba přednášející ve svých proslovech odkazovali na motto konference: "Uviděl ho a byl pohnut soucitem."

Milosrdný samaritán

Tento citát vychází z podobenství o milosrdném Samaritánovi v Lukášově evangeliu. Motto vystihuje také konferenční ikona od Jindry Hubkové nad pódiem.

Během přestávky na oběd se nejen dětem nabízela možnost pobavit se u loutkového divadelního představení Víti Marčíka juniora. Této nabídky využily stovky spokojených dětí i jejich rodičů.

Před zahájením odpoledního programu pozdravil přítomné brněnský biskup Vojtěch Cikrle a poděkoval účastníkům konference za modlitby ke zdaru loňské návštěvy papeže Benedikta XVI. v Brně, resp. v České republice, o něž před rokem prosil. Přečetl také svědectví, které mu zaslala jedna účastnice papežské bohoslužby v Brně.

Každý den je na této pětidenní akci slavena mše. Ve čtvretk 8.7. jí předsedal vojenský kaplan Jan Pacner. Na večer nabídli organizátoři konference téměř pěti tisícovkám účastníků dva programy: koncert chval vynikajícího anglického křesťanského hudebníka Johna de Jonga s kapelou, a zároveň oddechové posezení s přáteli u cimbálu s ochutnávkou moravských vín.

O víkendu očekávají pořadatelé příjezd dalších účastníků. Na konferenci můžete přijet i bez přihlášení, veškeré informace najdete na internetových stránkách http://konference.cho.cz/.

Autor fotografie: Vít Kobza
Další foto bude průbězně zveřejňováno na webu konference.cho.cz
Konferenční ikona je ke stažení zde.
Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality