Biskupství brněnské

Oslava 100. výročí kostela Nejsvětějšího Srdce Páně v Brně-Husovicích

Ilustrace
5.6.2010
Kostel Husovice Kostel HusoviceV sobotu 5. června 2010 v 10.00 hodin bude generální vikář brněnské diecéze Mons. Jiří Mikulášek slavit slavnostní bohoslužbu v kostele Nejsvětějšího Srdce Páně v Brně-Husovicích, který si připomíná 100. výročí od svého posvěcení.


Brno: Farní kostel Nejsvětějšího Srdce Páně patří do řady nejmladších brněnských kostelů, které vznikly ve 20. století. Byl postaven v dělnickém předměstí Brna a právě chudí obyvatelé místní čtvrti měli největší zásluhu na jeho vybudování. Prostředky sebrané Kostelní jednotou založenou husovickým farářem F.Venhudou, po kterém je dosud pojmenovaná jedna z husovických ulic, však nestačily. Pomohl Mons. Antonín Cyril Stojan, olomoucký arcibiskup, který se postaral o podporu z císařské pokladny. Na slavnostním svěcení kostela 5.6.1910 pak pronesl kázání. (S použitím informací z knihy Jiřího Bílka Brněnské kostely).


kostel Husovice

V 90. letech 20. století byla brněnským biskupem Vojtěchem Cikrlem duchovní správa svěřena Řádu menších bratří (františkánům). V Husovicích se narodila 1.5.1894 řeholní sestra Marie Restituta (vlastním jménem Helena) Kafková, kterou 21. června 1998 prohlásil ve Vídni Svatý otec Jan Pavel II. za blahořečenou.

Foto archiv husovické farnosti a Řádu františkánů

Oslavy v Husovicích Foto: Karel Pažourek
Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality