Biskupství brněnské

Noc kostelů 2010 v brněnské diecézi naplnila očekávání

Ilustrace
28.5.2010
Noc kostelů letos proběhla poprvé v celé České republice. Otevřely se brány 417 kostelů a modliteben, přičemž poslední zájemci se zapojili pouhých několik hodin před začátkem. Během Noci kostelů 2010 zaznamenali pořadatelé v 83 otevřených kostelech v brněnské diecézi na 111 000 návštěvnických vstupů, a to i přes déšť a bouřky, které se přes Moravu přehnaly. Jen na program na náměstí Svobody v Brně se zastavilo téměř 15 000 návštěvníků, rozdalo se zde 3 186 káv a čajů. Při částečné vizualizaci zde také ožil zbořený kostel sv. Mikuláše.

Smyslem Noci kostelů nebylo lámat rekordy, přesto se oproti loňskému roku rekordy objevily. Jednak to byl počet kostelů i návštěvníků, dále potom počet množství nabízených programů, které byly propracovanější a více souzněly s duchem kostela. Např. v dominikánském kostele sv. Michala zaznělo v duchu dominikánské rétoriky dílo Antoine de Saint-Exupéryho v podání Miroslava Gabriela Částka, v jezuitském kostele Nanebevzetí Panny Marie zase příznačná barokní hra o zkáze těla a duše. Návštěvníci, poučení z loňské Noci kostelů, nechodili nahodile, ale cíleně si vybírali kvalitní programy.

Noc kostelů zahájilo společné vyzvánění zvonů v 17:50 napříč celou diecézí. Programy na některých místech začínaly již v pozdních odpoledních hodinách, a tak už v době, kdy zvony zvaly k návštěvě, byly ve městě stovky lidí toužících prožít tuto noc v kostelech a modlitebnách a nechat se provést slovem i hudbou.

Slavnostní ekumenické zahájení Noci kostelů v Brně se v letošním roce konalo v kostele J. A. Komenského, známém jako „Červený kostel“, kde se sešli zástupci všech zapojených křesťanských církví. Pak už čekalo na návštěvníky nepřeberné množství programů.

Velký zájem byl nejen o výstupy na věže a návštěvy krypt, ale také o koncerty, netradiční programy a setkání. Zástupy návštěvníků trpělivě vyčkávaly na vstup do těchto prostor. Jejich čekání jim však na mnoha místech zpříjemňovala varhanní hudba, malé očerstvení nebo ochutnávka mešního vína.

Mnozí využili možnosti setkat se s některými zajímavými osobnostmi, které na programu Noci kostelů účinkovaly - stovkám návštěvníků v katedrále sv. Petra a Pavla v Brně zazpívala finalistka soutěže Superstar Monika Bagárová, hovořil zde režisér Jiří Strach a výtvarník Otmar Oliva, v kostele sv. Augustina zase zaplnili chrámovou loď zájemci o přednášku německého spisovatele, benediktinského mnicha Anselma Grüna.

Mnoho návštěvníků v Brně využilo poutnický pas, do kterého získávali při návštěvě jednotlivých kostelů a modliteben razítka, která si však i nadále mohou vyžádat po nedělních bohoslužbách.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality