Biskupství brněnské

NOC KOSTELŮ 2010

Ilustrace
28.5.2010
Letošní Noc kostelů se bude v České a Rakouské republice konat v pátek 28. května 2010. Po úspěšném 1. ročníku, při kterém bylo 29. 5. 2009 v kostelech, klášterech a modlitebnách zaznamenáno na 90 000 návštěvnických vstupů, se návštěvníkům otevřou další kostely a modlitebny v České republice.

Brno: Do prvního ročníku Noci kostelů se v loňském roce v České republice zapojilo 34 kostelů a modliteben sedmi křesťanských církví.

Z historie akce
V roce 2005 proběhla první Noc kostelů ve Vídni, během čtyř let se spontánně rozšířila do celého Rakouska. V roce 2009 Noc kostelů „překročila hranice“ a zapojily se do ní kostely a modlitebny v Plzeňském kraji, Jihomoravském kraji, Středočeském kraji a Kraji Vysočina.

Noc kostelů Noc kostelů 2010
V letošním roce bude program Noci kostelů připraven pro návštěvníky kostelů, klášterů a modliteben v Hlavním městě Praha, Jihomoravském kraji, Kraji Vysočina, Libereckém kraji, Plzeňském kraji, Středočeském kraji a Ústeckém kraji. Noc kostelů se koná v jednotlivých diecézích pod záštitou místního biskupa. V brněnské diecézi pod záštitou Mons. Vojtěcha Cikrleho, biskupa brněnského, v olomoucké arcidiecézi pod záštitou Mons. Jana Graubnera, arcibiskupa olomouckého a metropolity moravského, v pražské arcidiecézi pod záštitou Miloslava kardinála Vlka, arcibiskupa pražského a primase českého, v litoměřické diecézi pod záštitou Mons. Jana Baxanta, biskupa litoměřického, a v plzeňské diecézi pod záštitou Mons. Františka Radkovského, biskupa plzeňského.

Program Noci kostelů
Jednotlivé farnosti, sbory, církevní obce a řády přivítají v otevřených kostelech návštěvníky bohatým programem včetně komentovaných prohlídek, koncertů, workshopů nebo divadelních představení. Zpřístupněny budou rovněž některé veřejnosti běžně nepřístupné části kostelů jako např. varhanní kůry, sakristie, věže, krypty nebo klášterní zahrady.

Pro návštěvníky bude vytvořen průvodce s programem jednotlivých kostelů, k dispozici budou také další informační materiály.

Informace o Noci kostelů mohou návštěvníci sledovat na webových stránkách www.nockostelu.cz.

Projekt je spolufinancován Evropským fondem pro regionální rozvoj a Jihomoravským krajem prostřednictvím ROP JV.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality