Biskupství brněnské

V katedrále na Petrově připomenou 20. výročí svatořečení sv. Anežky České

Ilustrace
12.11.2009
V den dvacátého výročí svatořečení Anežky České, 12. listopadu 2009 v 19.30 hodin, uvede v katedrále svatých Petra a Pavla v Brně na Petrově agentura Musia národní premiéru hudebně-dramatického projektu Tobě a nám, Anežko Česká.Nad akcí převzal záštitu brněnský biskup Vojtěch Cikrle, primátor Statutárního města Brna pan Roman Onderka a Ministerstvo kultury České republiky.

Brno: Po dvojici úspěšných večerů s židovskou tematikou Vysoké tamaryšky představuje umělecká agentura Musia svůj nový hudebně-dramatický projekt Tobě a nám, Anežko Česká, který připomene výročí svatořečení Anežky České (1211-1282) a ohlédne se za posledními dvaceti lety, které od této památné události uplynuly. Autorem scénáře a režisérem bude opět J. A. Pitínský.

Literární scénář pořadu vychází z prózy Františka Křeliny a dalších textů pojednávajících o historických a duchovních aspektech osobnosti a odkazu této naší významné světice. Svatou Anežku v rozličných životních situacích představí herečky Vlasta Chramostová, Daniela Kolářová a Martha Issová.

Slavnostní světová premiéra hudebně-literárního večera s názvem Nám a Tobě, Anežko Česká…, chce připomenout význam této světice pro novodobé dějiny. Svatá Anežka byla papežem Janem Pavlem II. svatořečena pouhých pět dní před pádem totalitního režimu v tehdejší ČSSR a dala výrazný duchovní rozměr událostem sametové revoluce. „Po celé zemi se tradovalo, že až bude svatořečena Anežka Česká, přijde do Čech svoboda. To se vyplnilo beze zbytku, a proto jsme se rozhodli celý dramaturgický projekt k oslavám sametové revoluce věnovat právě jí,“ vysvětluje Marie Urbánková z agentury Musia, která celý pořad ve spolupráci s osobnostmi českého uměleckého života připravuje.

Dramatickými výstupy bude celý večer prostoupena hudba, jejíž dramaturgii vytvořil Jan Špaček. Dobu a dílo svaté Anežky připomenou zpěvy gregoriánského chorálu a písně k českým světcům v podání souboru Schola Gregoriana Pragensis pod vedením Davida Ebena. Hudba však nebude pouhou doprovodnou složkou a naopak obohatí pevně historicky i duchovně ukotvené téma večera o univerzální souvislosti. Cyklus čtyř varhanních meditací francouzského skladatele Oliviera Messiaena l’Ascension (Nanebevstoupení) v podání varhaníka Tomáše Thona oslaví velikost Anežčina životního díla. Závěr večera pak bude patřit monumentálnímu hymnu Te Deum laudamus (Tebe, Bože, chválíme) estonského skladatele Arvo Pärta a bude díkůvzdáním za vše, co svatá Anežka Česká přinesla své době i naší současnosti. Skladbu přednesou spojené síly sólových pěvců souboru Schola Gregoriana Pragensis, studentského pěveckého sboru Vox Iuvenalis a instrumentálního souboru Ensemble Opera Diversa pod vedením Jana Ocetka.

Další informace o projektu:  Marie Urbánková, 723 962 343, umělecká agentura Musia
                                          Jana Kodysová, 725 775 884, mediální zastoupení
                                          http://www.musia.cz

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality