Biskupství brněnské

Brněnský městský střelecký sbor byl na císařových narozeninách ve Vídni

Ilustrace
18.8.2009
Brněnský městský střelecký sbor, který se pravidelně zúčastňuje oslav Dny Brna, byl pozván také do Vídně. Jak píše Karla Hofmannová:"Zatímco pro nás je habsburská monarchie synonymem útlaku, pro Vídeňany je to období největšího rozkvětu a slávy. A tak přestože se oficiálně stali republikou a monarchie se zřekli, a potomci jejích představitelů ještě nedávno měli problémy svoji rodnou zemi i byť jen navštívit, k historii se hlásí.

Každým rokem si tak připomínají dne 18. srpna, letos 179. narozeniny posledního císaře, Františka Josefa I. Nejde o státní záležitost. Žádné oficiality, žádní zástupci státní moci. Čistě rodinná záležitost v úzkém kruhu a to ještě ne všech příslušníků. Tiše a cudně. Paní Ulrika Habsburg-Lothringen byla letos patronkou a krom poklony u sochy svého předka a účasti na mši v Kapucínském kostele spolu s dalšími členy rodiny, se nijak neprezentovala.

Jinak to chápe Unie evropských vojenských historických společností, která sdružuje tradiční historické vojenské skupiny ze všech zemí Evropy. Slavnostní mše v Kapucínském kostele se zúčastnili zástupci vojenských historických uskupení, včetně zástupců Řádu rytířů strážců Božího hrobu v bílých pláštích. Ti všichni vzdali hold císaři i v Kapucínské hrobce.

Na pozvání Unie se dostavili i zástupci českých zemí, mezi nimi představitelé Brněnského městského střeleckého sboru, jeho velitel major Vlastimil Schildberger ml. a jeho zástupce kapitán Pavel Hofmann. A čestný úkol, nést v čele průvodu Vídní věnec a položit ho k nohám císařova pomníku v Burggarten, dostali také Češi a to brněnský velitel Schildberger spolu s Ladislavem Skipalou z Dragounského pluku č.3 z Hradce Králové. A zhostili se ho velmi důstojně.

Závěr akce u pomníku někdejšího císaře byl s proslovy, vojenskou hudbou a ve znamení společenských setkání. A pak přátelské setkání v Augustiniánském sklepě. Ale to už naše malá delegace byla na cestě k Brnu."

Foto: Karle Hofmannová
č. 1 - zástupci "Zemí koruny české" - Ivan Veselý, Zeměbranecký pluk č.14, České Budějovice - kapitán Pavel Hofmann, Brněnský městský střelecký sbor - major Vlastimil Schildberger ml. - Ladislav Skipala, Dragounský pluk č. 3, Hradec Králové
č. 2 - Major Vlastimil Schildberger a Ladislav Skipala v čele průvodu Vídní do Burggarden
č. 3 - kapitán Pavel Hofmann v průvodu Vídní

foto foto foto

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality