Biskupství brněnské

Novou baziliku ve Žďáru nad Sázavou připomene pamětní medaile

Ilustrace
15.8.2009
Dekretem vatikánské Kongregace pro bohoslužbu a svátosti ze dne 5.1.2009 byl kostel Nanebevzetí Panny Marie a sv. Mikuláše ve Ždáru nad Sázavou povýšen na baziliku minor.Slavnostní bohoslužbě 15. srpna 2009 v 10.00 hodin, při které bude žďárský kostel povýšen na baziliku, bude předsedat brněnský biskup Vojtěch Cikrle. K této slavnostní příležitosti jsou vydány pamětní medaile.

Brno/Žďár nad Sázavou: Jako trvalou připomínku významné události v dějinách kostela, mezníku vnímaného nejen v rámci jeho samostatné existence, ale zejména v kontextu s bohatými dějinami původního cisterciáckého kláštera, připravila zdejší Římskokatolická farnost příležitostnou emisi pamětní stříbrné medaile. Jak informuje Ing. František Laštovička, tak navržená emise 500 kusů byla téměř beze zbytku rezervována.Do prodeje se dostane pouze 20 kusů prostřednictvím informačního střediska průvodcovské služby žďárského zámku.

Autorem grafického návrhu je výtvarník Milivoj Husák, který má nejen k bazilice samotné, ale i k historii Žďárského kláštera velmi osobní vztah. Citlivě zakomponovanou novodobou dominantou interiéru kostela se v loňském roce stal jeho obětní stůl – oltář sv. Zdislavy. Medailový avers je mimořádně zdařilým prolnutím psaného textu, obrysového náznaku průčelí baziliky a symboliky vodního pramene, tryskajícího z tohoto místa svojí osvěžující duchovní silou od roku 1252. Revers medaile pak tvoří diecézní symbolika, uložená do popisu názvu a znaku Biskupství brněnského.

Plastickou podobu návrhu vytvořil významný český medailér, akademický sochař Vladimír Oppl, vyhledávaný autor mnoha oceněných emisních počinů nejenom české mincovní a medailové produkce. Denně se můžeme setkat s jeho dvacetikorunou se svatováclavským motivem, donedávna to byl i z oběhu stažený padesátihaléř.

Neméně důležitým partnerem při přípravě emise se stala i Česká mincovna a.s. v Jablonci nad Nisou. Tato tradiční společnost je výhradním výrobcem mincovního oběživa i medailových ražeb pro Českou republiku i pro další světové země. Výběr tohoto partnera se pro uskutečnění záměru stal zárukou technické i estetické kvality výsledné, laickou veřejností i numismatickými odborníky ceněné ražby.

Název medaile: Pamětní medaile k povýšení konventního kostela Nanebevzetí Panny Marie a sv. Mikuláše ve Žďáru nad Sázavou na baziliku minor
Grafický návrh: Milivoj Husák
Sochařské zpracování: akademický sochař Vladimít Oppl
Materiál: Ag 999 (ryzí stříbro)
Hmotnost: 16 g
Průměr: 34 mm
Provedení: proof (vysoký lesk)
Náklad: 500 ks
Emise: červen 2009

foto foto

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality