Biskupství brněnské

Obraz Panny Marie Svatotomské dorazil do Angoly

Ilustrace
3.6.2009
Z půlročního pobytu v Angole se vrátil zpět domů honorární konzul Angoly v Brně Emil Jirků. Během svého pobytu předal biskupovi v Ondjivě obraz Obraz Panny Marie svatotomské, ochránkyně Brna.Brno: Obraz Panny Marie svatotomské, ochránkyně Brna požehnal brněnský biskup Vojtěch Cikrle letos 5. dubna pro katedrálu Panny Marie vítězné v Ondjive (provincie Kunene v Angole). Honorární konzul Angoly v České republice Emil Jirků v Brně se rozhodl věnovat obraz Panny Marie svatotomské pro ondjivskou katedrálu na základě příhody, kterou zažil se svými hosty: „Při loňské návštěvě delegace z Kunene v Brně byli angolští hosté mile překvapeni obrazem Panny Marie svatotomské, jehož kopii viděli v katedrále Petra a Pavla na Petrově“, vzpomíná honorární konzul Angoly Emil Jirků. „Nevěděli, že může být Panna Maria i „černá“. Z tohoto důvodu jsem se rozhodl nechat zhotovit repliku tohoto obrazu a darovat jejich katedrále. V Angole bych chtěl obraz předat v Ondjivě osobně, včetně věnování.“ Obraz Panny Marie svatotomské, který se vydal na dalekou cestu, je nalisován na tvrdém dřevě, váží 14,9 kg a má rozměry 70 x 100 cm. Obraz vyrobila terapeutická dílna EIKÓN, Sdružení Podané ruce, o.s.

Během války bylo hlavní město provincie Kunene - Ondjiva - celé zničené, vybombardované a po skončení války byl střed města vybudován nový, včetně katedrály.

Obraz Panny Marie svatotomské, ochránkyně města Brna, je uctíván jako zázračný, neboť v roce 1645 se prý právě tento obraz zjevil nad městem obléhaným Švédy (...). Milostný obraz černé Panny Marie patří k řadě prastarých madon byzantského původu, které vznikaly v 8. až 9. století. Jaký byl osud posvátného obrazu, než se dostal do Brna, nelze přesně doložit. Za hodnověrný však můžeme uznat fakt, že augustiniánskému klášteru u sv. Tomáše v Brně jej při založení daroval sám Karel IV. (...).

"Byl jsem ubezpečen, že obraz bude slavnostně vyvěšen v místní katedrále a při další návštěvě dostanu nějakou fotodokumentaci, " dodáva Emil Jirků.

foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality