Biskupství brněnské

Noc kostelů ohromila počtem návštěvníků

Ilustrace
30.5.2009
Během Noci kostelů zaznamenali pořadatelé ve 25 otevřených kostelech a modlitebnách v Brně, Adamově, Letonicích, Mikulově, Velkých Pavlovicích a Třebíči na 92 tisíc vstupů. Jen na program na náměstí Svobody se zastavilo téměř 20 tisíc návštěvníků, rozdalo se zde 3 750 káv a čajů a vypilo se 750 l vody. Při částečné vizualizaci zde také ožil zbořený kostel sv. Mikuláše.

Noc kostelů zahájilo společné vyzvánění zvonů v 17:45. Slavnostní ekumenické zahájení Noci kostelů se konalo v kostele sv. Jakuba, ale už v této době byly ve městě stovky návštěvníků toužících prožít tuto noc v kostelech a modlitebnách a nechat se provést slovem i hudbou.

Velký zájem byl nejen o výstupy na věže a návštěvy krypt, ale také o koncerty, netradiční programy a setkání. Zástupy návštěvníků trpělivě vyčkávaly na vstup do těchto prostor.

Mnoho návštěvníků využilo poutnický pas, do kterého získávali při návštěvě jednotlivých kostelů a modliteben razítka, která si však i nadále mohou vyžádat po nedělních bohoslužbách.

Brněnský biskup Vojtěch Cikrle v zákristii katedrály sv. Petra a Pavla během spontánní dvouhodinové autogramiády rozdal stovky podpisů.

Noc kostelů přilákala návštěvníky z celé republiky i ze zahraničí. Přijeli z Rakouska, z řady slovenských měst - Žilina, Bánovce nad Bebravou apod., ze severní Moravy (Havířov), z Olomouce, Luhačovic, z Plzně, Českých Budějovic ...

Ve čtvrtek 28. 5., den před konáním akce, se připojil další účastník Noci kostelů - kostel Nejsvětějšího Srdce Ježíšova v Brně-Husovicích, takže celkový počet zapojených kostelů a modliteben v tomto roce dosáhl společně s kostely a modlitebnami v Plzni, Čisté u Rakovníka, Bělé nad Radbuzou a Bošíně na kulaté číslo 35.

Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Jihomoravským krajem prostředním ROP Jihovýchod.

Další informace a fotogalerie: http://www.nockostelu.cz.

foto foto foto foto foto foto foto foto

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality