Biskupství brněnské

K brněnské Noci kostelů se připojila Plzeň

Ilustrace
6.4.2009
K Noci kostelů, která letos poprvé proběhne v jihomoravské metropoli, resp. v České republice, v pátek 29. května, se připojil první zájemce z Čech. Se svým programem se zapojí katedrála sv. Bartoloměje v Plzni a další plzeňské kostely: kostel Nanebevzetí Panny Marie, kostel sv. Jana Nepomuckého a kostel Panny Marie Růžencové.

Brno: Z původních dvanácti objektů se Noc kostelů 2009 do této chvíle rozrostla na dvacet sedm kostelů a modliteben v Brně, ale i v dalších místech brněnské diecéze - Třebíči, Adamově, Velkých Pavlovicích a Letonicích. Nově se připojily také čtyři chrámy v Plzni.

Projekt Noc kostelů nabídne široké veřejnosti poprvé na jaře roku 2009 možnost navštívit kostely a modlitebny a poznat nejen jejich kulturní hodnotu, ale také se seznámit s křesťanstvím prostřednictvím hudby, výtvarného umění, divadelního představení či setkání. Noc kostelů je ekumenický projekt, sdružuje kostely a modlitebny šesti křesťanských církví (Církev římskokatolická, Církev bratrská, Církev československá husitská, Českobratrská církev evangelická, Církev pravoslavná, Bratrská jednota baptistů)

V roce 2005 proběhla první Noc kostelů ve Vídni, během čtyř let se spontánně rozšířila do celého Rakouska. V úzké spolupráci a s využitím zkušeností vídeňského týmu připravují nyní brněnští organizátoři tento projekt pro jihomoravskou metropoli, resp. pro Českou republiku. Projekt je spolufinancován Evropským fondem pro regionální rozvoj a Jihomoravským krajem prostřednictvím ROP JV.

V Brně zahájí Dlouhou Noc kostelů 29. 5. patnáctiminutové vyzváněním zvonů brněnských chrámů (cca od 17.45 do 18.00 hodin), aby pozvaly návštěvníky a zájemce do otevřených kostelů. V katedrále sv. Petra a Pavla na Petrově po mši (začátek v 18.00 hodin) pozdraví přítomné brněnský biskup Vojtěch Cikrle a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek, pod jejichž záštitou akce v Brně probíhá.

Další informace a podrobnosti o jednotlivých programech jsou aktualizovány na internetových stránkách www.nockostelu.cz.

Mediálními partnery jsou:Brno Business, Český rozhlas, Katolický týdeník, Lidové noviny, Listy jižní Moravy, NOS, Radio Petrov, Radio Proglas, TV Noe.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality