Biskupství brněnské

Večer na téma... Bible

Ilustrace
21.12.2008
Hned několik pořadů s vánoční tématikou připravilo do letošní sváteční programové nabídky České televize její brněnské studio.Večer na téma… Bible je připraven na 21. prosince ve 20.00 na ČT2 (repríza 23. 12. 2008, ČT2, 00:50 po půlnoci).

Brno: Komponovaný pořad nabízí nejzákladnější informace o nejrozšířenější knize světa a následně i o práci s jejím textem v současném českém prostředí.

Jak informovala tisková mluvčí ČT TS Brno Hana Orošová: „Úvodní půlhodinou komponovaného večera věnovaného nejčtenější knize světa působivě provede Martin Dejdar. V premiérovém uvedení dokumentu „Bible pro dnešek“ představí současnou práci na zpřístupňování biblického textu v českém prostředí. Navštívíme Dům Bible, kde sídlí Česká biblická společnost, představíme i práci biblistů teologických fakult. Dokument diváky také seznámí s unikátní situací biblické práce v českojazyčném prostředí i s hlavními probíhajícími projekty katolických i protestantských překladů Bible: Překlad Jeruzalémské bible, Český katolický překlad, Český studijní překlad, Nová Bible kralická, Český ekumenický překlad a Slovo na cestu.“

Poté následuje dvoudílný archivní dokument z roku 1996 s názvem „Objevujeme Bibli“ z americké produkce Vision Video, který nabízí nejzákladnější informace o nejrozšířenější knize světa. V pestrém kaleidoskopu informací, obrázků a souvislostí ukáže její strukturu, přiblíží dobu i způsob jejího vzniku, nastíní cesty, kterými se z poměrně malého území kolem Mrtvého moře rozšířila do celého světa. Jeho první díl je věnován jednak obecným informacím o podobě, charakteru a vzniku biblických textů, jednak se soustřeďuje na židovskou část Bible: Starý Zákon. Druhá část je pak věnována zejména křesťanské části Bible – Novému Zákonu. V rozhovoru s předními odborníky na studium novozákonních textů ukáže, jak těsně nás některé rukopisné zlomky přibližují k výpovědím pamětníků novozákonních událostí. Závěr amerického dokumentu pak v dynamické zkratce nastíní strhující příběh šíření biblických textů i důsledky jejich vlivu od starověku až po dnešní dobu.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality