Biskupství brněnské

Unikátní sbírka ořechovského faráře potěší veřejnost

Ilustrace
9.11.2008
Společenství sv. Peregrina v Ořechově u Brna pořádá unikátní výstavu ze sbírek místního faráře P. Bohuslava Bláhy s názvem „Obrázky z modlitebních knih 17. - 20. století“.Výstavu uvede v neděli 9. listopadu ve 14.00 hodin v budově bývalé Zvláštní školy na Komenského náměstí v Ořechově Dr. Miroslav Krejčíř z Brna.

Ořechov: Farář Bohuslav Bláha (*1932), který působí v Ořechově u Brna od roku 1981, se svému sběratelskému koníčku věnuje od svých deseti let. Do dnešního dne se mu podařilo shromáždit cca 12.000 obrázků s náboženskou tématikou od nás i ze zahraničí. Z největší dálky k němu „doputoval“ obrázek Madony z Číny.

Ve své sbírce se P. Bláha nesoustředí jen na ztvárnění Panny Marie, světců či vánočních motivů, jeho bohatá kolekce, jejíž dílčí části lze samozřejmě vystavovat i po tématických blocích, zahrnuje také vzpomínkové obrázky z poutí či jiných významných událostí, nabízí rovněž litografie, ofsety, dřevořezy, poutní pohlednice či poštovní známky s náboženskou tématikou. Exempláře získává většinou darem od svých přátel, ale i osobní účastí na liturgických akcích, čí koupí na mezinárodní burze. Jak P. Bláha říká, v naší republice je registrovaných 17 sběratelů těchto obrázků.

V Ořechově, kde bude ke zhlédnutí cca 6000 obrázků, se jedná již o druhou veřejnou prezentaci jeho sbírky, ta první proběhla v roce 2002 v brněnském kostele sv. Michala. Příští rok plánuje výstavu ve Znojmě-Hradišti. P. Bláha uvádí, že o podobném druhu výstavy ze soukromých sbírek u nás ještě neslyšel.

Výstava v Ořechově bude otevřena od 9. do 16.11.2008, denně od 14.00 do 17.00 hodin.

Další informace: http://www.farnostorechov.cz, http://peregrin.webnode.cz.
Kontakt na P. Bohuslava Bláhu: 547 225 547.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality