Biskupství brněnské

Katolík(.cz) slaví 10. narozeniny a pomáhá misiím

Ilustrace
27.10.2008
Internetový portál „Katolík“ byl spuštěn právě před deseti lety, na konci října roku 1998. V roce 2007 navštívil internetové stránky www.katolik.cz téměř milión zájemců a dlouhodobě patří mezi tři nejnavštěvovanější křesťanské weby v České republice.

Brno: Portál „Katolík“ vznikl v Brně jako soukromá iniciativa Petra Handlara, který je jeho hlavním správcem, a Vojtěcha Protivínského, dnes kněze brněnské diecéze. Zpočátku se jednalo o několik statických stránek zaměřených na život mládeže, informace o akcích pro mládež (doplněné fotografiemi), pravidelné soutěže, svědectví o Bohu a další informace o katolické církvi. Stránky se stále rozrůstaly, doplňovaly, aktualizovaly, a také vznikaly nové rubriky. Hlavní snahou zakladatelů bylo, aby se evangelium dostávalo i na internet, kde by mohly být prezentovány i další užitečné informace pro věřící i hledající.

Hned v začátcích byla rovněž navázána úzká spolupráce s Diecézním centrem mládeže v Brně, s brněnským biskupstvím a několika kněžími. Především díky jejich snaze a podpoře mohl Katolík poskytovat návštěvníkům kvalitní a potřebné informace, které byly v souladu s učením katolické církve. Lidé této možnosti využívali stále více, a proto se rubrika „Otázky a odpovědi“ stala nejžádanější a nejnavštěvovanější rubrikou celého webu a podnětem pro vznik dvou publikací: „Když nevíš, tak se zeptej“ a „Už víš?“. Spolupráce s MUDr. Ludmilou Lázničkovou ze sdružení Centra naděje a pomoci nabídla zase v další v rubrice -poradna.katolik.cz - možnost intimních či odborně medicínských dotazů.

Začátkem roku 2001 pak došlo k výrazným změnám, a to jak ve struktuře webu, tak i v jeho zaměření a grafice. Web přestal být výhradně zaměřen na katolickou mládež a byl rozdělen na pět základních logických celků (Katolík, Křesťanská seznamka, Inzerce, Gynekologická poradna, e-Pohlednice), což zůstalo až dosud (obohaceno o nové funkce a možnosti, jako například rozesílání informací na e-mail).

V roce 2005 byl představen opět nový design stránek, ke kterému se přidala další vylepšení a nové funkce, například inovace velmi vyhledávaného „Liturgického kalendáře“ (on-line verze i jako program pro PC).

K 10. narozeninám připravil katolik.cz pro své „návštěvníky“ hned tři dárky: novou rubriku „Co dělat když…" jako „vodítko" pro ty, kteří mají dotazy (duchovní i praktické) ohledně svátostí; součástí jsou také odkazy na již zodpovězené dotazy z našeho archívu „Otázek a odpovědí" . Druhým dárkem je nabídka zajímavých pozadí na monitor s motivy přírody a hor a do třetice je to možnost stažení programu „Liturgický kalendář" (plná verze) na období 1990–2040.

A protože Katolík při své oslavě nezapomíná ani na potřebné, vyhlašuje na pondělí 27. října sbírku pro Papežské misijní dílo v České republice. Každý kdo přispěje částkou aspoň 500 Kč, dostane jako dárek knížku Petra Šikuly "Už víš?".

Více informací naleznete zde: www.katolik.cz/10let.

foto foto

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality