Biskupství brněnské

Biskup Esterka udělil medaile „Za službu církvi, vlasti a národu“

Ilustrace
7.6.2008
Brněnský pomocný biskup Petr Esterka, který je pověřený duchovní péčí o české katolíky ve světě, při příležitosti oslav 25. výročí posvěcení České národní kaple ve Washingtonu, D.C. poprvé uděloval medaile „Za službu církvi, vlasti a národu“.Washington (USA): Zpráva R.D. ThDr. Dušan Hladíka z USA: „Medaile „Za službu církvi, vlasti a národu“ byly uděleny některým společenstvím a krajanským organizacím, dále kněžím, kteří dlouhá léta sloužili našim krajanům, zasloužilým pracovníkům českých misií a krajanských společenství a také in memoriam, na památku dnes již zesnulých obětavých exulantů. Tyto medaile bude nadále udělovat biskup Esterka při různých významných příležitostech krajanům žijícím v cizině, kteří se významnou měrou zasloužili o síření víry, udržování národních tradic a kultury a aktivně pracují v českých misiích po celém světě.

Přední strana medaile má jako ústřední motiv reliéfní přepis sochy Panny Marie v Exilu umístěný na levé straně medaile. - Socha Panny Marie v Exilu byla pořízena našimi krajany v roce 1954 a instalována 22.května 1955 v Benediktinském opatství sv. Prokopa v Lisle u Chicaga. Téměř čtyři desetiletí se u ní scházeli naši věřící v exilu, aby zde prosili za svobodu pro svou rodnou vlast. V roce 1993 byla socha převezena do Prahy a nyní shlíží na hlavní město České republiky ze zahrady Premonstrátského opatství na Strahově. Je východiskem každoročních květnových poutí Prahou a místem mariánských pobožností každou první sobotu v měsíci. – Druhou svislou dominantou medaile je latinský kříž v horní části ponořený do tvaru planety Země, kterou tím symbolicky dělí na čtyři kontinenty. Myšlenka českého exilového společenství je vyjádřena sluncovou kyticí lípových lístků v podobě jednoho květu v centru ramen kříže. Symbolem rodné vlasti je též znak Čech, kde štít s dvouocasým lvem prostupuje spodním ramenem kříže v jeho dolní části. Tato část kříže je hadovitě ovinutá ostnatým drátem, který symbolizuje tzv. železnou oponu vytvořenou na hranicích staré vlasti. Ostnatý drát končí v úrovni symbolu ďábla u nohou Panny Marie, která rozdrtila hlavu pekelného hada. Ve spodní části medaile je ve čtyřech řádcích latinský text: Sancta Maria, ora pro nobis - Svatá Maria, oroduj za nás! Účel medaile hlásá text věnování: Za službu církvi, vlasti a národu v kruhovém opisu zleva doprava.

Zadní strana medaile nese jako hlavní motiv reliéf Pražského Jezulátka, které je asi nejznámějším českým náboženským symbolem v celém světě. Pozadí je abstrahováno motivem Prahy a jejích dominantních věží. Karlův most je symbolem spojení dvou břehů – domova s exilem. Najdeme zde siluety hlavních kostelů – chrámu sv. Víta, chrámu sv. Mikuláše na Malé Straně, strahovského kláštera a také kostela Panny Marie Vítězné, kde je Jezulátko domovem. Celkový kolorit dotvářejí další známé pražské věže. Medaile má v opisu latinský text: Gratiosus infans Jesus Pragensis – Milostné Jezulátko Pražské.

Medaili vytvořil na přelomu let 2007 – 2008 známý český sochař a autor mnoha medailí a plaket pan Zdeněk Kolářský z Kostelce nad Orlicí. Ražbu bronzových medailí o průměru 70 mm provedla mincovna v Kremnici na Slovensku. K medailím se také vyznamenaným uděluje pamětní diplom.

Ve Washingtonu, D.C. 7. června 2008 byla medaile Za službu církvi, vlasti a národu udělena:

Společenstvím a krajanským organizacím:
Benediktinskému opatství sv. Prokopa v Lisle (Chicago, USA)
Československému Orlu v exilu (Chicago, USA)
Národnímu svazu českých katolíků (Chicago, USA)

Kněžím, kteří slouží našim krajanům:
Rev. Odilu Crkvovi, OSB (Lisle - Chicago, USA)
Rev. Juraji Kadlecovi (Chatam, Canada)
Rev. Josefu Šachovi (Burlington, Canada)

Zasloužilým pracovníkům krajanských společenství:
Alfonsi Brožovi (Washington, USA)
Oldřichu Holubářovi (New York, USA)
Josefu Kocábovi (Cleveland, USA)
Ladislavu a Marii Murárikovým (Chicago, USA)
Františku Schultzovi (Chicago, USA)

In memoriam:
JUDr. Miloši Halouzkovi (Los Angeles, USA)
JUDr. Václavu Hyvnarovi (Cleveland, USA)
Biskupu Mons. Janu Mořkovskému, S.T.D. (Houston, USA)
Mons. Prof. Ludvíku Němcovi, S.T.D. (Philadelphia, USA)

foto

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality