Biskupství brněnské

Pouť členů PTP ve Staré vodě u Libavé

Ilustrace
5.6.2008
Brněnský biskp Vojtěch Cikrle bude spolu s arcibiskupem olomouckým Janem Graubnerem a ostravsko-opavským biskupem Františkem Lobkowiczem hlavním celebrantem pouti ve ve čtvrtek 5. června 2008 v 9.OO hodin ve Staré Vodě u Libavé. Stará Voda u Libavé: Pouť bývalých příslušníků PTP se uskuteční ve čtvrtek 5.6. v chrámu sv. Jáchyma a Anny ve Staré Vodě ve vojenském prostoru Libavá.

Členy PTP (= pomocných technických praporů), tzv. "pétépáky", se stávali ti, které funkcionáři komunistického režimu označili za lidi "politicky nespolehlivé". Šlo jednak o občany, kteří svým veřejným postojem demonstrovali, že hodnoty lidského života podle komunistických představ a požadavků nikdy nepřijmou, nebo to byli ti, které komunisté považovali za nepřátele marxistické společnosti pro jejich společenský původ. Pro mnohé z nich trvala vojenská služba i déle než 3 roky.

Jak uvádí Pavel Mléčka: "Poutní chrám sv. Jáchyma a Anny ve Staré Vodě u Libavé, který vystavěl v letech 1683-88 architekt G. P. Tencalla, patřil dříve k velmi známým poutním místům Moravy. Po roce 1947 byla tato oblast postupně vysídlena pro vojenské účely. Poslední pouť před uzavřením vojenského prostoru se zde konala v roce 1949. V následujících letech byl komplex církevních budov totálně zdevastován a okolní vesnice byly srovnány se zemí. I budova kostela, která je památkově chráněným objektem, postupně chátrala. Po roce 1968, kdy vojenský prostor Libavá obsadila sovětská armáda, se chrám stal terčem úmyslné devastace sovětských vojáků. Záchranné práce na kostele byly zahájeny až po roce 1989."

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality