Biskupství brněnské

Obřady Velkého pátku začínají na Petrově v hodinu Kristova umučení

Ilustrace
21.3.2008
Velkopáteční obřady s pašijemi podle sv. Jana začnou v katedrále sv. Petra a Pavla v Brně na Petrově v pátek 21. března v 15.00 hodin.Brno: Velkopátečním obřadům s pašijemi podle svatého Jana předsedá v katedrále sv. Petra a Pavla v Brně brněnský biskup Vojtěch Cikrle. Obřady doprovodí Svatomichalská gregoriánská schola vedená Josefem Gerbrichem.

Co se stalo na Velký pátek?
Ježíš přijímá rozsudek smrti v den, kdy byli v Jeruzalémském chrámě obětováni velikonoční beránci. Stává se novým velikonočním beránkem, který svou smrtí zpečetil novou věčnou smlouvu mezi Bohem a lidmi, smlouvu o spáse každého člověka. V tento den se od pradávna neslaví mše, jen liturgická památka, která se skládá ze čtyř částí: bohoslužby slova, uctívání kříže, přímluv a přijímání.

Těžištěm bohoslužby slova jsou pašije podle evangelisty Jana. Poukazují na Ježíše - beránka a ztotožňují jeho oběť na kříži s velikonoční obětí na odpuštění hříchů a vítězstvím nad smrtí. Kříž je zde zobrazen jako vítězné znamení vykoupení. Ježíšovo "dokonáno jest" na kříži je jeho triumfem. Nápis na Ježíšově kříži, napsaný hebrejsky, řecky a latinsky - v tehdejších jazycích, poukazuje na fakt, že Ježíš přináší spásu lidem všech národů.

Jedním z projevů účasti na Kristově utrpení za naše hříchy je velkopáteční půst.

Tento den není dnem smutku, ale připomínkou vítězného utrpení Kristova.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality