Biskupství brněnské

Projekt „Silní bez násilí“ a skupina Gen Rosso v Brně

Ilustrace
27.2.2008 - 28.2.2008
V rámci projektu Silní bez násilí se uskuteční veřejné představení muzikálu STREETLIGHT s účastí dětí ze Základní školy Gajdošova v Brně ve středu 27. února 2008 v 18.00 hodin v Městské hale na Vodově ulici v Brně.Představení pro školy se odehraje tamtéž ve čtvrtek 28. února 2008 v 11.00 hodin.

Brno: Základní škola Gajdošova v Brně ve spolupráci s občanským sdružením TRIALOG ověřují v České republice pilotní projekt Silní bez násilí, zaměřený na prevenci šikany a násilí mezi školní mládeží. Jedná se o propracovanou metodu, která se již několik let osvědčuje v Německu, kde vznikla (autorem je pedagog Mathias Kaps). Díky podpoře Evropské komise, v rámci zvláště sledovaného programu Daphne, se tento projekt šíří do dalších evropských zemí. Kromě České republiky bude uveden také v Polsku, Maďarsku a Rumunsku. V Brně nad tímto projektem převzali záštitu hejtman Jihomoravského kraje Ing. Stanislav Juránek, 1. náměstkyně primátora města Brna RNDr. Barbora Javorová a starosta Městské části Brno – Židenice Ing. Roman Vašina.

Základní myšlenkou projektu Silní bez násilí je pomocí zážitkových technik, modelových situací, hudby a tance pracovat na posílení sebevědomí dětí, dodat jim odvahu a případně vzor pro řešení násilí a šikany v jejich bezprostředním okolí. Žáci jsou plně zapojeni do přípravy muzikálu STREETLIGHT ve spolupráci s mezinárodní skupinou Gen Rosso. Tento program primární prevence se nezaměřuje výhradně na agresora či oběť, ale oslovuje především nečinně přihlížející většinu.

Projekt se skládá ze čtyř základních modulů: První je založen na spolupráci týmu psychologů a dalších odborníků s pedagogy, kteří jsou seznámeni s dějem muzikálu a společně se zabývají tématy sebedůvěry, násilí, šikany, zaujetí postoje k šikaně aj. Dotvářejí také metodiku práce s dětmi.

Druhým modulem je tříměsíční práce dětí s učiteli, kteří s hlavními myšlenkami projektu pracují ve všech vyučovacích předmětech. Děti se seznamují s postavami muzikálu a aktivně se zabývají danými tématy.

Jakýmsi pomyslným vyvrcholením je třetí modul, tzv. „projektový týden“. V této části projektu se celá škola společně se skupinou Gen Rosso věnuje přípravě veřejného představení muzikálu v jednotlivých workshopech. Do vystoupení je možné zapojit až 250 dětí, které přebírají různé role v rámci muzikálu. Stávají se z nich členové souboru, a to od herců a tanečníků, přes zvukaře a osvětlovače, až po výtvarníky scény. Muzikál STREETLIGHT vytvořili členové skupiny Gen Rosso na základě skutečného příběhu, který se odehrál na konci 60. let minulého století v prostředí gangů na předměstí Chicaga. Jordan, hlavní postava muzikálu, je postaven před důležité rozhodnutí, jaký postoj zaujme k násilí a zda bude nadále součástí tohoto bludného kruhu nebo i přes riziko osobního ohrožení vystoupí z davu. Na pozadí tohoto příběhu se objevují základní témata, jakými jsou přátelství, láska, pomsta, osobní odpovědnost anebo příslušnost ke skupině aj.

Čtvrtým modulem projektu jsou následné aktivity. Tedy jakýsi prostor a podpora pro iniciativy dětí, které myšlenky tohoto projektu natolik zaujaly, že se budou chtít nadále zabývat šířením poselství, které Silní bez násilí přináší.

V rámci projektu Silní bez násilí se uskuteční veřejné představení muzikálu STREETLIGHT s účastí dětí ze Základní školy Gajdošova v Brně ve středu 27. února 2008 v 18:00 hod. ve Městské hale Vodova v Brně. Představení pro školy se odehraje tamtéž ve čtvrtek 28. února 2008 v 11:00 hod.

Hudební skupina Gen Rosso nabídla uskutečnění ještě dalších dvou muzikálových představení STREETLIGHT nad rámec projektu Silní bez násilí. Představení se uskuteční v Praze ve čtvrtek 21.2. v 18.00 hodin a v pátek 22. 2. v 9.30 hodin v ateliérech Prague Studios, areál Letov, Praha - Letňany.

Více na www.silnibeznasili.cz, www.trialog-brno.cz, www.genrosso.signaly.cz, www.genrosso.com, www.starkohnegewalt.de.

Podrobnější text
Leták

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality