Biskupství brněnské

Kostel sv. Michala v Brně zve k prohlídce v Den otevřených dveří

Ilustrace
22.12.2007
V sobotu 22. prosince 2007 od 10.00 do 18.00 hodin se pro všechny zájemce otevře k prohlídce kostel sv. Michala na Dominikánském náměstí v Brně.Brno: Pro návštěvníky je připravena prohlídka s odborným výkladem, historický betlém a mohou si domů odnést také betlémské světlo, symbol pokoje a lásky.

Kostel sv. Michala má bohatou historii. Původní románský kostelík získali od moravského markraběte Přemysla nově příchozí řeholníci Řádu bratří kazatelů – dominikáni (cca 1228-1238). Dominikáni ke kostelu během let přistavěli klášterní komplex, dnes sídlo městských brněnských úřadů. Současnou podobu získal chrám ve 2. polovině 17. století. Významnými historickými památkami je v interiéru kostela hlavní oltář a kazatelna, jejichž autorem je J. Winterhalder.

Betlém v kostele sv. Michala
Historické pozadí:
„Také krásné jesle byly k svatému Michalu roku 1905 zakoupeny z Mnichova a nával byl v nich o vánocích neobyčejný.“ (P. František Jeřábek C. SS. R.: Dějiny chrámu sv. Michala archanděla v Brně – K 70leté památce založení; Brno 1929)
Tato dobová zmínka určuje původ svatomichalského betléma. Rok 1905 byl v kostele přelomový, protože to byl rok příchodu bratří redemptoristů. Tito řeholníci navazovali na apoštolskou činnost dominikánů, kterým kostel patřil do roku 1785, do doby rušení klášterů za císaře Josefa II.

Popis a současnost svatomichalského betléma:
Betlém bývá v současné době umístěn v tzv. lurdské kapli v levém bočním prostoru kostela (nejbližší vstup z ulice Dominikánská). je tvořen asi třiceti figurami (včetně oveček), za nimi je propracované prostorové pozadí s betlémskou chýší.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality