Biskupství brněnské

Přímý přenos slavnostní bohoslužby z Brna

Ilustrace
15.8.2007
Přímý přenos v den slavnosti Nanebevzetí Panny Marie bude dnes (15. srpna) v 18.00 hodin vysílat Česká televize (ČT 2) z kostela Nanebevzetí Panny Marie v Brně–Zábrdovicích.Hlavním celebrantem je místní farář Jiří Rous, mši doprovodí chrámový sbor vedený Zdeňkem Hatinou.

Brno: Někdejší konventní premonstrátský chrám v Zábrdovicích, zasvěcený Nanebevzetí Panny Marie, patří mezi nejhodnotnější raně barokní chrámové stavby v Brně. Stávající architektura byla postavena na substrukci původní románsko-gotické baziliky v letech 1661 – 1669 brněnským stavitelem Pavlem Weinbergerem podle projektu význačného architekta Giovanniho Pietra Tencaly (1629 – 1702), největší osobnosti architektury naší země na konci 17. století. (G. P. Tencala, žák Lucheseho, byl císařským dvorním architektem a inženýrem.) Zábrdovický chrám patří k nejstarším výtvorům Giovanniho Pietra Tencaly na Moravě, možná je jeho vůbec první moravskou prací.

Dne 13. 5. 1894 byla ve zdejším kostele pokřtěna Helena Kafková, budoucí blahoslavená sestra Marie Restituta, která byla popravena 30. 3. 1943 nacisty.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality