Biskupství brněnské

Oslavy 15. výročí znovuobnovené činnosti Diecézní charity Brno

Ilustrace
17.6.2007
V neděli 17. června si Diecézní charita Brno v areálu zámku Kinských ve Žďáru nad Sázavou připomene 15. výročí znovuobnovení své činnosti ve svobodné společnosti.Charitě nejen na území brněnské diecéze byl po násilné likvidaci v době komunismu navrácen původní význam a možnost existence v únoru 1992.

Brno/Žďár nad Sázavou: Oslava 15. výročí Diecézní charity Brno proběhne v areálu zámku Kinských ve Žďáru nad Sázavou v neděli 17.6.

Program:
11.00 hodin děkovná bohoslužba v kostele Nanebevzetí Panny Marie
12:30-13:30 oběd, hudební vystoupení chrámových sborů
13.30-15.00 ocenění pracovníků
14.00-16.00 program pro děti
15.00-16.00 přednáška
16.45-18.00 závěrečné požehnání
koncert Brno Gospel Choir

Diecézní charita Brno působí na území Jihomoravského kraje a části Kraje Vysočina. Její strukturu tvoří deset oblastních charit (OCH) se sídlem v bývalých okresních městech, přičemž Charita Rajhrad a Tišnov vznikly v lednu letošního roku. V roce 2006 poskytla pomoc více než třiceti tisícům lidí.

„Jsem rád za každou charitní službu, která hledá opravdu nejvyšší nouzi a pomáhá ji řešit. I když je Charita už dnes profesionální organizací, tak vidím, že v ní i profesionální pracovníci umí sloužit srdcem. A to je to, co mě nejvíce v Charitě těší,“ říká ředitel Charity brněnské diecéze Oldřich Haičman, který stojí v jejím čele již 13 let.

Z historie Diecézní charity Brno
Charita vychází z principu milosrdné lásky k bližním. Za zakladatele moderní charitní je pokládán Vincenc z Paoly (1581 – 1660), který se věnoval misijní práci. V roce 1737 byl papežem Levem XIII jmenován patronem všech charitativních společností.

Charita ve své moderní podobě se však formuje v období 1. republiky. Katolická charita v této době sdružovala dobročinná zařízení církevních organizací: sirotčince, opatrovny, ústavy pro tělesně a mentálně postižené, chudobince, polévkové spolky. V roce 1921 se v Brně sešli zástupci katolických spolků a založili Ústředí křesťanské charity. V roce 1929 v brněnské diecézi působí 98 dobrovolných “Ludmil”; pracuje v nich 4.121 dobrovolníků. Díky “Ludmilám” je pravidelně podporováno 2.638 chudých (v roce 1938 už 4.843) osob. Postupně se zapojuje dalších 250 farností.

Doba války znamenala pro Charitu do jisté míry omezení její činnosti, avšak objevily se nové potřeby pomoci, zejména pomoc uprchlíkům a dětem, kterým přišli ve válce o rodiče. Podstatou charitní služby se stala ústavní péče. Roku 1949 byly zestátněny léčebné a ošetřovací ústavy a činnost ošetřovatelské a zdravotní služby v rodinách přešla pod Československý červený kříž. České katolické charitě zůstaly jen ústavy azylové péče. Přesto v roce 1951 vzniká sloučením Oblastní úřadovny a Svazu charity v Brně Diecézní katolická charita Brno s okruhem působnosti pro Brněnský a Jihlavský kraj. Spravuje několik domovů důchodců a ošetřovatelských ústavů. V roce 1988 založil pražský arcibiskup František Tomášek Výbor křesťanské pomoci v souvislosti se zemětřesením v Arménii. Komunisté činnost Výboru nepovolili.

Po revoluci v listopadu 1989 byl odstraněn komunistický vliv z charitních struktur. Už není třeba skrývat charitativní činnost církve. Výbor křesťanské pomoci splývá s Charitou a přijímá úkol napravit její pošramocené jméno s cílem vytvořit opravdovou Katolickou charitu, připravenou pomáhat těm nejpotřebnějším. V roce 1992 byla pak na území brněnské diecéze Charita oficiálně znovuobnovena biskupem Vojtěchem Cirklem.

Zpracoval a další informace poskytne: Mgr. Petr. Kubíček, asistent pro PR, mobil: 731 134 910

Pozvánka.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality