Biskupství brněnské

Zvonohra ve Křtinách bude brzy úplná

Ilustrace
15.4.2007
V neděli 15. dubna při bohoslužbě v 10.30 hodin požehná brněnský biskup Vojtěch Cikrle další zvony křtinské zvonohry.Křtiny u Brna: Nově instalovanou zvonohru s prvními patnácti zvony z dílny zvonaře Petra Manouška požehnal před lety na jednom z nejvýznamnějších poutních míst brněnské diecéze - ve křtinském chrámě Panny Marie architekta Jana Blažeje Santiniho - apoštolský nuncius Diego Causero (9. října. 2004).

Zbývajících dvanáct zvonů, z nichž největší váží přes 300 kilogramů, doplní toto ojedinělé dílo letos 15.dubna. Při bohoslužbě v 10.30 hodin je požehná brněnský biskup Vojtěch Cikrle. Celkem 27 zvonů napojených na počítač potom bude schopno rozeznít stovky melodií. Po slavnostní mši bude následovat jejich koncertní premiéra.

Každý ze zvonů, které byly ulity v Holandsku, je pojmenován po některém světci. Zvonařský rod Manoušků pochází z Habrůvky v křtinské farnosti a otec Petra Manouška zamýšlel pořídit pro Křtiny zvonohru již v roce 1946. Podařilo se mu však ulít jen dva zvony - Marii a Antonína.

Další informace: P. Tomáš Prnka, tel: 516 439 189.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality