Biskupství brněnské

Dražba na záchranu sochy sv.Pavla z brněnské katedrály vynesla 77 tisíc

Ilustrace
13.4.2007
Včerejší (12.4.) internetová dražba pořádaná Mladou frontou dnes dosáhla díky zatím neznámému dárci z Děčína nečekaně vysoké částky.Brno: Akvarel výtvarníka Stanislava Sedláčka o rozměrech 49 krát 66 centimetrů, který znázorňuje katedrálu na Petrově, získal po včerejší napínavé dražbě probíhající na internetovém portálu www.idnes.cz zatím neznámý dárce z Děčína. Nabídl částku 77 tisíc korun, přičemž vyvolávací cena díla činila 10 tisíc korun. Postaral se také o napínavý závěr celé akce, protože ještě pár minut před jejím ukončením se cena pohybovala pod čtyřiceti tisíci korunami.

Socha svatého Pavla, která se nečekaně vrátila brněnskému biskupství po patnácti letech po zcizení z oltáře svatopetrské katedrály v Brně, již byla předána k restaurátorským pracím.

A právě výtěžek z dražby má pomoci, aby se originál sochy jednoho z patronů chrámu i celé diecéze vrátil na své místo v původní kráse. V roce 1891 ji vídeňský řezbář Josef Leimer zhotovil jako součást hlavního oltáře pro katedrálu na petrovském kopci. Oltář z limbového dřeva o výšce jedenácti metrů autor ozdobil dvanácti apoštoly, jimž po obou bocích dominují patroni svatý Petr a Pavel.

Brněnský biskup Vojtěch Cikrle předpokládá, že socha bude umístěna na oltář při letošních oslavách 230. výročí založení brněnského biskupství, a to během hlavní pouti 30. června.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality