Biskupství brněnské

Internetová dražba na pomoc soše patrona brněnské katedrály

Ilustrace
12.4.2007
Sochu jednoho z patronů brněnské katedrály na Petrově, svatého apoštola Pavla, nyní čeká restaurování.Peníze na něj má poněkud netradičně přinést dražba, která odstartuje ve čtvrtek 12. dubna na internetovém portálu www.idnes.cz.

Brno: Nečekanou podporu získala oprava vzácné sochy díky článku redaktorky Pavly Ducháčkové, jenž pod názvem „Na Petrově teď mají dva svaté Pavly“ otiskla v polovině února Mladá fronta dnes v mutacích pro Brno a pro jižní Moravu. Článek o soše, kterou v roce 1991 zloději z katedrály ukradli a policie ji poničenou po 15 letech náhodně objevila na sklonku loňského roku, si přečetl i výtvarník Stanislav Sedláček. Po přečtení novin se pak sám ozval brněnskému biskupství s návrhem, že věnuje jeden ze svých akvarelů katedrály na Petrově do dražby. Na opravu sochy totiž biskupství chybějí peníze. A právě výtěžek z dražby má restaurování poškozené sochy svatého Pavla z hlavního oltáře katedrály pomoci, aby se originál vrátil na své původní místo.

Socha – věrná jménu svatého apoštola Pavla – toho za posledních několik let zřejmě hodně procestovala a doslova zažila řadu nečekaných dobrodružství:

V roce 1891 ji vídeňský řezbář Josef Leimer zhotovil jako součást hlavního oltáře pro brněnskou katedrálu svatého Petra a Pavla na petrovském kopci. Oltář z limbového dřeva o výšce jedenácti metrů totiž řezbář ozdobil dvanácti apoštoly, jimž po obou bocích dominují patroni katedrály i celé brněnské diecéze – svatý Petr a Pavel.

Přesně po sto letech od realizace oltáře, v roce 1991, byla socha sv. Pavla ukradena. Po dlouhém a marném čekání, že bude někde nalezena a vrácena, nechalo biskupství v roce 2004 na prázdné místo na oltáři osadit kopii původní sochy svatého Pavla.

O to větší bylo překvapení všech, když se na podzim 2006 při policejním zásahu našla v autě podezřelého muže zcela náhodou socha neznámého světce, jejíž původ majitel vozu nedokázal vysvětlit. A hlavně když diecézní konzervátor na výzvu policie sochu identifikoval právě jako pohřešovaného patrona katedrály na Petrově.

Po únorovém článku v MF DNES mohl být originál plastiky sv. Pavla předán do péče restaurátorů. Je symbolické, že na své původní místo na oltáři v katedrále by se měl opět vrátit při letošních oslavách 230. výročí založení brněnského biskupství, jehož historie se píše od 5. prosince 1777. V rámci oslav tohoto výročí pořádá biskupství hlavní diecézní pouť právě na počest svých patronů, sv. Petra a Pavla, v sobotu 30. června.

K úspěchu restauarátorských prací a toho, zda se je podaří díky dražbě zaplatit, nyní může přispět kdokoliv. Stačí, když se 12. dubna přihlásí do aukce obrazu od brněnského výtvarníka Stanislava Sedláčka. Aukce proběhne na internetovém portálu www.idnes.cz od 9 do 16 hodin. Vyvolávací cena díla je 10 tisíc korun.

Zpracováno s použitím informací Pavly Ducháčkové z MF Dnes

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality