Biskupství brněnské

Biskup Cikrle požehná vlajku brněnské diecéze

Ilustrace
8.4.2006
Při pontifikální bohoslužbě v katedrále sv. Petra a Pavla v Brně během Diecézního setkání mládeže 8. dubna ve 14.45 hodin požehná biskup Vojtěch Cikrle vlajku brněnské diecéze za přítomnosti jejího autora Zdeňka Velebného.Brno: Příští rok oslaví brněnská diecéze 230. výročí svého založení (5.12.1777). Jednou z prvních akcí v souvislosti s blížícími se oslavami bylo iniciování vzniku diecézní vlajky. Brněnský biskup Vojtěch Cikrle vybral pro zpracování tohoto úkolu Zdeňka Velebného z Ústí nad Orlicí. Vlajka, která bude využívána při slavnostních akcích diecéze, vychází z atributů brněnského biskupství.

VlajkaPři pontifikální bohoslužbě během Diecézního setkání mládeže, které se v Brně bude konat v sobotu 8.4. ve 14.45 hodin, požehná brněnský biskup Vojtěch Cikrle diecézní vlajku a slavnostně ji předá vedoucímu Diecézního centra mládeže R.D. Romanu Kubínovi, aby s ní mladí křesťané reprezentovali svou diecézi na zahraničních akcích. Poté bude cca dvěma tisícům přítomným v krátké besedě představen autor vlajky Zdeněk Velebný z Ústí nad Orlicí. Na závěr dostanou všichni přítomní papírovou vlaječku na památku.

Popis vlajky: V modrém středním pruhu zdůrazňujícím mariánskou tradici jsou umístěny symboly brněnské diecéze, které vycházejí z patrocinia katedrály na Petrově – zlaté vztyčené zkřížené klíče podložené vztyčeným stříbrným mečem s červeným jílcem. Vnější barevné pruhy určují polohu diecéze a jejího centra: červená a žlutá jsou barvy Moravy, červená a bílá jsou barvy moravské metropole – Brna.

Brněnská diecéze, která je svou rozlohou 10.597 km2 třetí největší v České republice, byla založena 5.12.1777. Papež Pius VI. tehdy vydal zvláštní bulu, jíž povýšil olomoucké biskupství na arcibiskupství a nové brněnské biskupství s ním vytvořilo moravskou církevní provincii. Prvním biskupem v Brně se stal hrabě Matyáš František Chorinský z Ledské (1720-1786). V současnosti má brněnská diecéze 1,354 milionu obyvatel, z toho 533 tisíc se hlásí ke katolické víře. Na jejím území působí 367 kněží, kteří spravují 453 farností s více než 1.100 chrámy.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality