Biskupství brněnské

Náčelník generálního štábu AČR Štefka se v Brně setkal s biskupem Cikrlem

Ilustrace
6.1.2006
Dnes se v Brně uskutečnilo další z řady neformálních setkání biskupa Vojtěcha Cikrleho, s náčelníkem Generálního štábu Armády České republiky Pavlem Štefkou a s jeho prvním zástupcem Jaroslavem Kolkusem. Brno: Dnes po obědě se v Brně uskutečnilo další z řady neformálních setkání biskupa Vojtěcha Cikrleho, který je při ČBK pověřený péčí o duchovní službu v armádě, s náčelníkem Generálního štábu Armády České republiky generálem Pavlem Štefkou a s jeho prvním zástupcem, generálem Jaroslavem Kolkusem. Přítomen byl rovněž Hlavní kaplan AČR Tomáš Holub.

Tématem rozhovoru byla činnost duchovní služby AČR v uplynulém roce a plánované předání funkce Hlavního kaplana AČR, ke kterému dojde k 1.10.2006. Ekumenická rada církví a Česká biskupská konference se shodly na společném kandidátovi Janu Kozlerovi z Církve československé husitské, dosavadním kaplanovi Hradní stráže. V červenci letošního roku svůj návrh předloží ministrovi obrany ČR.

Tomáš Holub, historicky první vojenský kaplan, se v letech 1996-1997 účastnil zahraniční mise českých jednotek IFOR v Bosně a Hercegovině. Ve funkci Hlavního kaplana AČR působí od roku 1998.

V současné době pracuje v AČR sedmnáct vojenských kaplanů, z toho 11 z církve římskokatolické. Od 1. 9. 2005 byla obsazena funkce kaplana na Univerzitě obrany v Brně. Od 1.1.2006 působí vojenský kaplan rovněž v Ústřední vojenské nemocnici v Praze – Střešovicích.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality