Biskupství brněnské

Červotoč ve stromě poznání

Ilustrace
28.11.2005
O tom, jak vznikala nová autorská kniha uměleckého fotografa Libora Teplého s názvem Ordo amoris aneb červotoč ve stromě poznání bude tento přední brněnský fotograf vyprávět na vlnách Radia Proglas v pravidelném měsíčníku Nahlížení v pondělí 28. listopadu od 22 hod. Brno: Významný brněnský umělecký fotograf Libor Teplý (nar. 1955) se ve své tvorbě zaměřuje především na architekturu - historickou i současnou, a kromě desítek samostatných i společných výstav je autorem řady monografií významných sakrálních objektů u nás i v zahraničí. Často se rovněž zabývá tématy, která přesahují náš lidský život, o čemž svědčí nejnovější kniha výtvarných černobílých fotografií a úvah s názvem Ordo amoris aneb červotoč ve stromě poznání. Jde o výpravnou publikaci dárkového typu, která předkládá úvahy sedmi významných českých osobností různých oborů (Václava Cílka, Jiřího Grygara, Petra Osolsobě, Jana Sokola, Tomáše Špidlíka, Bedřicha Velického a Karla Vrány) na téma řádu, svobody a lásky. (Více informací na http://www.volny.cz/fotep.)

Kardinál Tomáš Špidlík, kterého kniha zaujala, o ní napsal: „Vždyť je to právě v této přítomné době, kdy se přestrukturovává všecko a produkují se nové „řády“. Je tedy velice užitečné, aby se právě dnes lidé zamysleli nad jejich smyslem. Tato knížka je k tomu povzbudí…“

Dvojjazyčná (česká a anglická) publikace je k dostání ve větších knihkupectvích Brna a Prahy. Objednat ji lze nejlépe na internetové adrese fotep@wo.cz nebo telefonicky na tel.: 603 840 804. Cena publikace od vydavatele je 490,- Kč.

Úryvky z textů

Nespekuluji o novém řádu, vidím jej vynořovat se a nevím, zda se mám radovat, nebo se bát.
(Václav Cílek)

Je patrné, že podobně jako v estetice by naprosto dokonalý přetrvávající řád vesmíru byl i dokonale sterilní a nudný.
(Jiří Grygar)

Lidská přirozenost se tu pídí po dobru a řádu, tu zas osnuje zlo.
(Petr Osolsobě)

Řád jako uspořádání můžeme obdivovat jen tam, kde není úplně dokonalý.
(Jan Sokol)

Nic není pro člověka a pro společnost tak nesnesitelné jako svoboda.
(Tomáš Špidlík)

Anomální úkazy se stávají přijatou součástí uznávaného přírodního řádu.
(Bedřich Velický)

Moje svoboda roste a kvete, stojí-li pevně v pravdě, v zákonu a řádu hodnot.
(Karel Vrána)

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality