Biskupství brněnské

Otec Metoděj Kotík oceněn medailí sv. Jana Sarkandra

Ilustrace
18.7.2005
V pondělí 18. července oslaví devadesáté narozeniny Metoděj Kotík, dlouholetý duchovní správce Římskokatolické farnosti Křižanov.Brno/Křižanov: Při příležitosti devadesátých narozenin ocení ve čtvrtek 14.7. brněnský biskup Vojtěch Cikrle dlouholetou obětavou službu Metoděje Kotíka medailí sv. Jana Sarkandra.

Děkovná bohoslužba při příležitosti devadesátých narozenin bude otec Kotík slavit v Křižanově v neděli 17.7. v 10.30 hodin.

P. Metoděj Kotík se narodil 18.7.1915 v Dolních Borech, teologii vystudoval v Brně, kde byl před 65 lety, v den slavnosti svatých Cyrila a Metoděje, vysvěcen na kněze. Jako duchovní potom působil v Jemnici, v Novém Městě na Moravě a v pohraničí. Do Křižanova nastoupil v roce 1966 a za téměř čtyřicet let opakovaně opravil zdejší farní kostel a nechal jej moderně umělecky vyzdobit brněnským umělcem Ludvíkem Kolkem.V roce 1968 obnovil v Křižanově poutě ke cti zdejší rodačky, svaté Zdislavy, patronky rodin, které se staly velkým povzbuzením pro celý kraj. Po roce 1989 zařídil, že místní Katolický dům byl vrácen farnosti, opraven a stal se střediskem společenského života mladých katolíků.

Jeho zásluhou byla v roce 1994 postavena kaple sv. Ludmily v přifařené obci Horní Libochová.

Otec Kotík nemyslel jen na svou farnost, ale se svými farníky a z farních peněz opravil nejméně dva kostely v pohraničí brněnské diecéze: v Přítlukách a Drnholci. Pomáhal rovněž při stavbě kláštera trapistů v Novém Dvoře.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality