Biskupství brněnské

Den Charity v brněnské diecézi

Ilustrace
11.10.2004
V pondělí 11. října proběhnul v brněnské diecézi pod heslem: Pomáháme... Chcete taky? Den charityBrno: "Žádná sbírka, pokladničky tentokrát necháváme doma a do ulic vyrážíme, abychom veřejnost seznámili s charitní činností," představil společnou propagační akci všech zařízení Diecézní charity Brno její ředitel Oldřich Haičman. Do jednodenní minikampaně pod názvem Den Charity se zapojili desítky dobrovolníků a na některých místech také sami charitní zaměstnanci. Motto akce Pomáháme. Chcete taky? naznačuje, že existuje více možností, jak se zapojit do charitních aktivit.

V pondělí 11. října se tak na mnoha místech brněnské diecéze otevřely dveře jednotlivých charitních zařízení a do ulic vyrazili dobrovolníci, kteříu stánků či volně v ulicích rozdávali letáky a drobné upomínkové předměty.

Přímo v centru Brna (v prostorách obchodního centra IBC, Příkop) - proběhla v tento den mezi 9. a 11. hodinou módní přehlídka klientů zařízení EFFETA - pro lidi s mentálním postižením a autismem (Oblastní charita Brno). Zaměstnanci Oblastní charity Blansko uspořádali ve všech svých devíti zařízeních dny otevřených dveří. V centrále blanenské charity - v domě sociální intervence "Okno dokořán" zároveň až do 18. října probíhá výstava obrazů Jany Hejlové.

Na Den charity se připravili také klienti znojemského Stacionáře sv. Damiána (pro osoby s tělesným a mentálním postižením), a to formou výroby pozvánek na Den otevřených dveří, který v jejich zařízení proběhnul mezi 9. a 14. hodinou. Veřejnosti byl otevřen rovněž místní Domov pro matky v tísni a od 14.00 hodin informační stánek v centru města. Anketa mezi obyvateli Znojma a Moravského Krumlova prozkoumala povědomí o dobrovolnictví a sestry charitní ošetřovatelské služby v těchto městech zájemcům zdarma změřily tlak.

Jak se žije v Denním stacionáři pro osoby s mentálním a kombinovaným postižením ve Velkém Meziříčí pomohl odhalit Den otevřených mezi 10. do 16. hodinou. Náměstí Žďáru nad Sázavou pak po poledni (do 17 hodin) zpestřil informační stánek. Již v týdnu od 4. října se k návštěvě zájemců otevřely zařízení Oblastní charity Třebíč.

Skupinky dobrovolníků připravených mimo jiné odpovídat na otázky související s charitní činností, potkali obyvatelé některých měst na Jihlavsku, Třebíčsku, Žďársku, Břeclavsku, v Hodoníně a Moravském Krumlově (Třešť, Telč, Jihlava, Slavonice, Dačice, Třebíč, Moravské Budějovice, Bystřice nad Pernštejnem, Velké Meziříčí, Žďár nad Sázavou, Nové Město na Moravě).

Diecézní charita Brno po svém znovuobnovení biskupem Mons. Vojtěchem Cirkle již dvanáctým rokem působí ve prospěch sociálně slabých a na území Jihomoravského kraje a části Kraje Vysočina nabízí služby především v oblasti sociální pomoci, zdravotní péče, humanitární pomoci a v podpoře základních lidských práv a svobod.

K roku 2004 zaměstnává DCH Brno kolem osmi set profesionálních pracovníků, spolupracuje s tisícovkou stálých dobrovolníků a v osmi desítkách zařízení poskytuje služby téměř dvaceti tisícům klientů.

Mgr. Lucie Kolářová (asistentka pro PR Diecézní charity Brno)
545 426 633, 731 134 910

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality