Biskupství brněnské

Výnos Tříkrálové sbírky v brněnské diecézi

Ilustrace
11.1.2004
Naposledy v tomto roce koledovali tři králové na území brněnské diecéze 11. ledna. Tím však práce pro koordinátory sbírky zdaleka neskončila. Nastala chvíle spočítávání výtěžku v pokladničkách - letos šlo o více než dva tisíce kasiček, u jejichž rozpečeťování a přepočítávání obsahu musí být přítomen zástupce obecního úřadu nebo magistrátu.Brno: V loňském roce vykoledovali „králové“ pro Charitu na jižní Moravě 8 958 000,- Kč. Výnos ze složenek a bankovních převodů navýšil zmiňovanou částku ještě o půl milionu. Všichni se zatajených dechem čekali, jestli letošní napočítaná suma překoná loňskou cifru. Postupné výsledky ukazovaly, že obsahy jednotlivých pokladniček se výrazně od předešlého roku neliší, v některých městech výtěžek dokonce poklesl, konečná čísla byla však velice příznivá zejména na vesnicích. „Mohu s radostí oznámit, že v letošní Tříkrálové sbírce nám dárci přispěli prostřednictvím koledníků sumou 9,5 milionu. Toto číslo však ještě není konečné. Čekáme na přesné dopočítání posledních pokladniček. K zmiňovanému výtěžku přibude navíc částka, kterou dárci vložili přímo na účet Tříkrálové sbírky,“ informuje ředitel Charity brněnské diecéze Oldřich Haičman.

Jak uvádí mluvčí Diecézní charity Brno Diana Kosinová, také letos se nejštědřejším regionem stalo Brno - venkov s výtěžkem více než 1,6 milionu korun. Na paty mu šlapalo zejména Hodonínsko. Milionovou částku překročily také Brno – město, Třebíčsko, Žďársko a Břeclavsko. Zde překvapil například Lanžhot, kde výtěžek stoupl oproti předchozím 15-ti tisícům na 40 tisíc korun. Brno – město zaznamenalo letos druhý největší nárůst za všech regionů a rozdíl dosáhl téměř 174 000,- Kč. Loňský městský rekord mimo Brna - města, který držely Hustopeče, byl překonán tentokrát samotnou Břeclaví, kde se podařilo vykoledovat téměř 105 tisíc korun. Velkého překvapení se dočkala rovněž Oblastní charita Žďár n. S., kde výtěžek vzrostl oproti loňskému roku téměř o 175 tisíc korun, a zdejší letošní výnos se tak vyšplhal na 1,2 milionu. „Bylo to velmi napínavé, ale nakonec vše dopadlo opravdu skvěle. V některých obcích stoupl výtěžek téměř rekordně. Ke stotisícové hranici se přiblížily například Žďár i Velká Bíteš,“ popisuje koordinátor žďárské Charity Roman Franke. Přibližně stotisícový nárůst co se týče celkového výtěžku zaznamenalo i Znojemsko a Blanensko. Blanensko si kromě toho drží prvenství také v rychlosti rozpečeťování a počítání výtěžku, který byl zde znám už druhý den po ukončení sbírky.

V letošním roce stoupl také počet tříkrálových kolednických skupinek a do sbírky se zapojilo téměř o devět stovek dobrovolníků více než loni.

Dle tiskové zprávy Diecézní charity Brno ze dne 19. ledna 2004.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality