Biskupství brněnské

Pastýřský list na svátek Svaté Rodiny v brněnské diecézi

Ilustrace
28.12.2003
Pontifikální bohoslužbu v kostele Svaté Rodiny na Grohově ulici celebroval v den svátku Svaté Rodiny v neděli 28. prosince v 8.00 hodin brněnský biskup Vojtěch Cikrle.Brno: V tento den byl při všech bohoslužbách v brněnské diecézi čten pastýřský list biskupa Vojtěcha Cikrleho rodinám, ve kterém vyhlásil pastorační priority své diecéze, kterými je „Rodina a farnost.“ Znění listu je možné najít v rubrice Dokumenty. Rok 2004 je OSN vyhlášen jako 10. výročí Mezinárodního roku rodiny.

Kostel Svaté Rodiny, který biskup Cikrle navštívil v jeho poutní den, vysvětil jeho předchůdce František Saleský Bauer 11.5.1902. Kostel byl postaven z iniciativy kongregace Milosrdných sester III. řádu sv. Františka, která se usídlila v 80. letech 19. století v budově na tehdejší Sirotčí (dnes Grohově) ulici. Zde měla i svou kapli, která však brzy nestačila rostoucímu počtu sester. Tehdy vznikl nápad postavit kostel, který by sloužil sestrám i věřícím z okolí. 16.9.1900 byl posvěcen základní kámen kostela a o dva roky později biskup Bauer vysvětil nový chrám. Objekt byl za 2. světové války značně poškozen, oprava započala v srpnu 1947 a po kompletní opravě získal kostel současnou vnější podobu. V 50. letech 20. století byl klášter násilím vystěhován a uzavřen byl také kostel. Jeho prostory se proměnily v zasedací síně, ostatní budovy sloužily jako internát pro žákyně zdravotních škol.

V roce 1990 byly budovy opět vráceny kongregaci sester františkánek a byly zahájeny jeho opravy. 1.února 1992 vysvětil nový oltář brněnský biskup Vojtěch Cikrle.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality