Biskupství brněnské

Svatý otec Jan Pavel II. připravil štědrovečení překvapení - nového biskupa

Ilustrace
24.12.2003
Na Štědrý den 24. prosince přesně ve 12.00 hodin vyhlásily vatikánské agentury vánoční překvapení. Svatý otec Jan Pavel II. jmenoval novým sídelním biskupem v Litoměřicích kněze z brněnské diecéze, Mgr. Pavla Posáda.Pavel Posád letos oslavil padesáté narozeniny (narodil se 28.6.1953 v Budkově). Kněžské svěcení přijal 26.6.1977 v Brně. Jako duchovní působil v řadě farností brněnské diecéze (např. v Drnholci, Pasohlávkách, Třešti, Růžené apod. ). Vzpomínají na něj také farníci v Brně-Židenicích a ve farnosti u kostela sv. Tomáše v Brně, kde byl farářem od 1.8.1990 do 1.8.1993. Poté byl jmenován spirituálem Kněžského semináře v Olomouci, kde působí dosud.

Na biskupském stolci v Litoměřicích má vystřídat Josefa Koukla, který v 75 letech podle zvyku abdikoval na biskupský úřad a čeká na svého nástupce. Za zmínku stojí, že biskup Josef Koukl je rodákem z moravské metropole.

Mezi současnými biskupy české a moravské církevní provincie je Posád už pátým biskupem – rodákem z brněnské diecéze (brněnští biskupové Vojtěch Cikrle a Petr Esterka, plzeňský biskup František Radkovský a dosavadní litoměřiský biskup Josef Koukl).

Další informace najdete v tiskové zprávě ČBK (http://tisk.cirkev.cz/art/clanek.asp?id=4991)

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality