Biskupství brněnské

Slavnost Všech svatých a Vzpomínka na věrné zemřelé v brněnské katedrále

Ilustrace
1.11.2003 - 2.11.2003
Bohoslužby o slavnosti Všech svatých (1.11.) a v den Vzpomínky na všechny věrné zemřelé (2.11.) celebrovali v katedrále sv. Petra a Pavla brněnský biskup Vojtěch Cikrle a generální vikář Jiří Mikulášek.Brno: Brněnský biskup Vojtěch Cikrle za přítomnosti sboru kanovníků Královské stoliční kapituly sv. Petra a Pavla v Brně celebroval v katedrále na Petrově pontifikální bohoslužbu v den slavnosti Všech svatých v sobotu 1. listopadu od 17.30 hodin.

Mši v den Vzpomínky na všechny věrné zemřelé v neděli 2. listopadu v 10.30 hodin slavil generální vikář brněnské diecéze Jiří Mikulášek. Při bohoslužbě zaznělo Requiem W. A. Mozarta. Účinkoval Dómský smíšený sbor, Brněnský filharmonický sbor Beseda brněnská a sólisté. Na varhany hrál David Postránecký, řídil Petr Kolař.

Po bohoslužbě se v románské kryptě katedrály konaly modlitby za zemřelé.

Přímo v katedrále má hrob pět brněnských biskupů: Vincenc Josef kníže Schrattenbach (+ 1816), Václav Urban rytíř Stuffler (+ 1831), Jan Antonín Arnošt hrabě Schaffgotsche (+ 1870), Karel Nöttig (+ 1882) a Josef Kupka (+ 1941).

Kněží brněnské diecéze jsou na základě povolení z Říma už z roku 1928 zavázáni, aby v době od 1. do 8. listopadu sloužili bohoslužby za zemřelé biskupy a kněze brněnské diecéze.

Bližší vysvětlení obou svátků (slavnosti Všech svatých a Vzpomínky na všechny věrné zemřelé) nabízíme zde.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality