Biskupství brněnské

V Brně si připomněli výročí blahořečení sestry Marie Restituty

Ilustrace
19.6.2003
Děkovnou bohoslužbu při příležitosti 5. výročí blahořečení řeholní sestry Marie Restituty celebroval brněnský biskup Vojtěch Cikrle ve čtvrtek 19. června v 18.00 hodin v kostele Nejsvětějšího Srdce Ježíšova v Brně-Husovicích.Brno: Letos 30. března uplynulo 60. výročí od smrti řeholní sestry Marie Restituty (vlastním jménem Heleny Kafkové), kterou 21. června 1998 prohlásil ve Vídni Svatý otec Jan Pavel II. za blahořečenou. Brněnskou rodačku připomněla děkovaná bohoslužba v Brně-Husovicích, kterou celebroval biskup Vojtěch Cikrle.

Helena Kafková se narodila jako šestá ze sedmi dětí 1. května 1894 v Brně-Husovicích. Po dvou letech se však celá rodina natrvalo usídlila ve Vídni, kde Helena odmalička vyrůstala a později studovala. Láska k člověku ji přivedla k ošetřování nemocných a k řeholnímu životu, jak jej poznala u sester III. řádu sv. Františka. Od roku 1919 pracovala jako sestra na operačním sále v nemocnici v Modlingu, kde byla oblíbena nejen pro svou obětavou pomoc, ale také jako pomocnice v těžkostech i moudrá rádkyně. V prosinci roku 1941 se podařilo jednomu z lékařů získat kopírovací papír s posměšnou a varovnou básničkou proti nacistickému režimu, z níž sestra Restituta údajně pořizovala kopie. Po jeho udání zatklo řeholnici v roce 1942 gestapo přímo na operačním sále a byla obviněna z velezrady. Po třináctiměsíční vazbě, v níž pět měsíců strávila v cele smrti, byla přes mnohé žádosti o milost 30. března 1943 ve Vídni sťata.

V listopadu 1988 zahájila katolická církev proces jejího blahořečení, který byl završen 21. června 1998 ve Vídni. V jejím rodišti, brněnské čtvrti Husovice, byla na její rodný dům na Dukelské ulici č. 27 umístěna pamětní deska od akademického malíře Jiřího Šindlera a na návrh brněnského biskupa Vojtěcha Cikrleho, který odsouhlasila Rada města Brna v roce 1999, byl po zdejší rodačce pojmenován nedaleký park. Liturgická památka sestry Marie Restituty je slavena v brněnské a vídeňské diecézi 29. října.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality