Biskupství brněnské

První české gymnázium na Moravě slaví 135. výročí

Ilustrace
4.10.2002 - 5.10.2002
Gymnázium v Brně na třídě Kapitána Jaroše, první české gymnázium v Brně i na Moravě, oslavilo ve dnech 4.-5. října 135. výročí svého založení.Po záštitou Biskupství brněnského, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Jihomoravského kraje a dalších institucí byly v pátek 4. října zahájeny výroční oslavy prvního českého gymnázia v Brně a na Moravě slavnostním otevřením nově zrekonstruovaného hřiště na ulici Příční 16/18.

Výroční oslavy pokračovaly v sobotu 5. října v 9.00 hodin slavnostní bohoslužbou v brněnském kostele sv. Tomáše, celebrovanou absolventem gymnázia, litoměřickým biskupem Josefem Kouklem. Od 10.00 do 12.00 proběhnul ve školní budově Den otevřených dveří, ve 14.00 hodin následovalo slavnostní shromáždění profesorů, studentů, absolventů a přátel školy v Janáčkově divadle. Oslavy vyvrcholily setkáním všech účastníků v prostorách Stadionu na Kounicově ulici v Brně.

Gymnázium na třídě Kapitána Jaroše patří po celou dobu své 135leté existence k významným kulturním a vzdělávacím institucím, jejichž význam přesáhl hranice města Brna. Mezi absolventy, studenty a profesory je celá řada vynikajícíh osobností české a moravské kultury, vědy, vzdělanosti, teologie, práva a politiky (např. Karel Čapek, Vilém Mrštík, František Bartoš, Petr Bezruč, Alfons Mucha, Ferdinand Stiebitz, Karel Absolon, Ivan Blatný, Milan Kundera, Josef Koukl, Josef Gerbrich, Petr Zelenka a další).

Škola je od roku 1984 zařazena do sítě gymnázií se zaměřením na matematiku a řada zdejších studentů či absolventů úspěšně reprezentuje naši vlast na mezinárodních olympiádách v matematice, informatice a fyzice (od roku 1992 z celkového počtu 66 reprezentantů ČR v mezinárodní matematické olympiádě je z tohoto gymnázia třicet).

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality