Biskupství brněnské

Bohoslužba připomněla oběť kněze Jana Buly

Ilustrace
18.5.2002
Jiří Mikulášek, generální vikář brněnské diecéze, sloužil o svatodušní vigilii 18. května v 17.00 hodin mši v Jaroměřicích nad Rokytnou.Kněz Jan Bula se narodil v roce 1920 a až do svého zatčení 30.4.1951 byl farářem v Rokytnici nad Rokytnou. Spolu s dalšími duchovními z této oblasti, Václavem Drbolou a Františkem Pařilem, patří k jedenácti obětem popraveným v souvislosti s tragickými událostmi v padesátých letech v Babicích, zinscenovaných tehdejší Státní bezpečnosti.

Václav Drbola a František Pařil byli popraveni už 3. srpna 1951, Jan Bula na smrt čekal několik dalších měsíců. Před popravou mu bylo dovoleno ještě napsat dopisy na rozloučenou svým nejbližším, žádný z nich však ke svému adresátovi nedošel. Byly nalezeny až po revoluci v roce 1989 a ze všech je cítit vyrovnanost a živá víra v očekávání „nového“ setkání se všemi blízkými.

Brněnský biskup Vojtěch Cikrle v uplynulých letech opakovaně vyzval věřící brněnské diecéze k modlitbám za všechny oběti a nespravedlivě pronásledované komunistickým režimem.

Facebook profil Biskupství brněnského

Banner - projekty spolufinancované z EU

Přehledy bohoslužeb v brněnské diecézi
Stálá zpovědní služba v Brně
Duchovní služba v nemocnicích
Ochrana nezletilých v církvi
Puls
Výroční zprávy
Odběr RSS - Aktuality